U BiH stiže promjena vremena

  U BiH stiže promjena vremena

  Evropski meteorološki servis za utorak i srijedu je uključio žuti i narandžasti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Narandžasti meteoalarm je uključen za područja Banje Luke, Foče, Prijedora, Trebinja i Višegrada, gdje se očekuju česti i lokalno jači grmljavinski procesi i nepogode, kao i moguća pojava grada, a u ostalim regijama očekuju se pljuskovi s grmljavinom.

  Iz Federalnog hidreometereološkog zavoda navode kako se u utorak u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim područjima BiH. Lokalno je moguća i pojava grada. Intenzivnije padavine se očekuju u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera, koji će krajem dana promijenuti smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30, na jugu zemlje do 31 stepen.

  U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 27 stepeni.

  U srijedu u Bosni i Hercegovini će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intezivnije padavine se očekuju u sjeveroistočnim djelovima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje od 24 do 27 stepeni.

  U četvrtak se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Krajem dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 25, na jugu zemlje do 29 stepeni.

  U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, u Bosni i sa slabom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28, na jugu zemlje do 32 stepena.