U BiH živi 14 vrsta zmija, od toga TRI otrovnice

U Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su SAMO TRI otrovnice (poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan), dok je preostalih 11 NEOTROVNO i BEZOPASNO.
 
 

Čak šest je na državnom popisu ugroženih i zaštićenih vrsta, dok je 13 zaštićeno odredbama Bernske konvencije, navode iz Udruženja Eko-akcija.

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Poskok

Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH, u prošlosti ujed čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, potpuni oporavak nakon sedam dana bolničkog liječenja).

Šarka ili riđovka

Otrov im snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.
Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporučuje liječnička pomoć.

Balkanski šargan

Najmanja zmija otrovnica u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content