U kući Ive Andrića u Travniku se otvara restoran i multimedijalni prostor

  U kući Ive Andrića u Travniku se otvara restoran i multimedijalni prostor

  Restoran i multimedijalni prostor u okviru Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ivo Andrić” u Travniku uskoro će, nakon obnove i rekonstrukcije koja traje već devet mjeseci, otvoriti svoja vrata domaćim i stranim turistima, kao i domicijelnom stanovništvu.

  Rodna kuća Ive Andrića; Foto: TZ Travnik

  Prema riječima Fatime Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik, pod čijim je patronatom i Rodna kuća, za ovu jedinstvenu travničku turističku atrakciju bilo je od ključne važnosti što prije pokrenuti proces obnove, sanacije dvorišta, pa i same rekonstrukcije kompletne kuće.

  Projekat finansira direktorica firme “GS-Tvornica mašina”, Snježana Koepruner, a projektnu dokumentaciju potpisuju arhitekte Amir Vuk – Zec i  Josip Ledić.

  Kako ističe Maslić, radovi bi, iako nije sa sigurnošću potvrđeno, trebali biti okončani u augustu ove godine.

  Vrijednost kompletnog projekta iznosi 600.000 KM, a imat će višefunkcionalne namjene kako za Travničane, tako i za domaće i strane turiste.

  U prizemlju će biti smještena knjižara i suvenirnica sa travničkim autentičnim, ali ipak i unikatnim suvenirima, onima koji do sada nisu viđeni na uobičajenim mjestima u Travniku.

  U prvom dijelu objekta će biti kafeterija, dok će u drugom dijelu biti restoran sa izložbenim i multimedijalnim prostorom u kojem će se održavati i različitu kulturni programi.


  Rodna kuća, muzej Ive Andrića