U Mostar stižu veliki majstori stripa

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već sedmi put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend.

 

Foto: Mostrip, najava manifestacije

Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje sa maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

Počasni gosti festivala ove godine će biti ambasador Italije u BIH Marco Di Ruzza, zatim Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Zatim tu su po prvi put Markus Kedziora direktor biblioteke Goethe Instituta kao i šef OSCE Ureda u Mostaru Ioannis Piliouris.

Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 01. i 02. oktobra 2022. godine, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače u Mostaru. Svečano otvorenje najavljeno je za 01. oktobar u 12 sati. Strip vikend će svečano otvoriti ambasador Italije Marco Di Ruzza.

“Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizovali već šest strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem”, izjavili su iz kluba Mostrip.

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strip-entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine će grad na Neretvi posjetit 21 umjetnik iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Kenan Halilović, Filip Andronik, Darko Perović, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Lana Šator, Midhat Kapetanović Mido, Leonid Pilipović, Joevito Nuccio, Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Walter Venturi, Giovanni Freghieri, Valentina Briški, Maurane Mazars, Noëlle Kröger, Ana Milojković- Omi, Kostja Ribnik, Adela Gal i Sarah Burini.

“Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu”, saopćeno je iz kluba Mostrip.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content