U Njemačkoj nikada niste daleko od prirode

Pored nevjerovatne kulturne historije i žive atmosfere, turisti u Njemačku dolaze i kako bi uživali u njenoj očaravajućoj prirodi. U gradovima možete uživati u prostranim parkovima i zelenim površinama, a neposredno izvan gradova, prostranstva i šume nude pravu seosku idilu. Kako se urbani centri i ruralni regioni zbližavaju – uz pomoć, između ostalog, pogodnih transportnih veza i inicijative Deutsche Bahn Destination Nature – turisti mogu doživjeti potpuno novu dimenziju odmora: noćenje u gradu, a zatim istraživanje prirode u okolini ili odmor u ruralnim destinacijama u kombinaciji sa užurbanošću urbanog života.

 

Jezero Forgensee, Foto: GNTB/ Francesco Carovillano

Misteriozne njemačke šume

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi, sa skoro trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od Ruhrske oblasti do Sauerlanda, od Kelna do regije Eifel ili od područja Rajne-Majn do brda Taunus, ovdje nikada niste daleko od prirode. Malo šta će vam kao „šumsko kupanje“ napuniti baterije ili podići adrenalin kao penjanje šumskim stazama sa visokim užadima. U Njemačkoj čak postoje muzeji šumarstva, kao i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima u kojima možete naučiti mnogo toga o šumama. Također, misteriozni svijet njemačkih šuma možete istražiti i uz pomoć lokalaca –  rendžera koji posjetiocima izbliza približavaju svijet šume.

Izvor energije u srcu prirode

Otprilike trećina kopnene površine Njemačke je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiteljima da ovdje provedu nezaboravno i osnažujuće vrijeme. Pored neopisivog prirodnog bogatstva, njemački nacionalni parkovi i prirodi poznati su po mnogim mitovima i legendama, te mnogi vjeruju kako oni posjeduju određenu energiju. Stoga su posjetiocima vrlo atraktivne eksternštajnske pukotine u Vestfaliji, Nebeska staza u blizini Nebre – mjesto na kojem je otkriven Nebeski disk Nebre iz bronzanog doba – i neolitske grobnice u šumi Everstorf u Meklenburgu. Pješčane stijene u Nacionalnom parku Saksonska Švicarska u blizini Drezdena također su inspirisale ljude vijekovima.

Foto: GNTB/ Julia Nimke
Oranienbaum-Wörlitz

Ideje za putovanja:

Netaknuta priroda Münsterlanda: Flamingosi i divlji konji u Njemačkoj? Tako je! U Zwillbrocker Vennu, području močvara i močvara na zapadu regije Münsterland, pilići se izlegu svake godine u najsjevernijem svjetskom uzgajalištu flaminga. Godišnje okupljanje divljih konja u maju je još jedno iskustvo koje se ne može propustiti.

Strma žičara Tiringije: Žičara u dolini Schwarza u Tiringiji jedna je od najstrmijih na svijetu. Za uspon na 323 metra potrebno je 18 minuta, a sve uz proizvodnju struje. Interaktivni muzej na gornjoj stanici pokazuje posetiocima kako se ovaj podvig postiže.

Zdravstvene prednosti netaknute prirode Baltičke obale: Morski povjetarac i šumski zrak ovdje se spajaju kako bi stvorili stimulativnu klimu koja je savršena za punjenje baterija. Deset talasoterapijskih staza dužine između četiri i 17 kilometara nude čist zrak i netaknutu prirodu u i oko primorskog kupališta Warnemünde, u zaštićenom području Stoltera i na Rostock Heathu.

Cvjetne livade i osamljena močvara u Alpama Ammergau: Rijetke orhideje i encijani, te ugrožene ptice kao što su tetrijeb i suri orao, dobro su zaštićeni u najmanjem nacionalnom parku Bavarske. Obilazak s vodičem sa rendžerom pruža autentičan pogled na ovaj zadivljujući svijet.

Biciklistička tura romantičnom Rajnom: Biciklistička ruta Rajnom prati obale rijeke ukupno 318 kilometara. Zahvaljujući odličnoj željezničkoj povezanosti, posjetitelji mogu planirati obilazak onako kako žele. Historijski gradovi kao što su Speyer, Ludwigshafen, Worms, Mainz i Koblenz su vrijedni posjete, kao i vinogradarske regije sa svojim šarmantnim vinarskim tavernama.

Zadivljujući pogled sa panoramske staze Baden-Baden: Ova staza duga 45 kilometara, proglašena za najljepšu u Njemačkoj 2020. godine, podijeljena je na četiri dijela, pružajući pogled na banjski grad Baden-Baden, preko doline Rajne i Francuske, te preko vrhunac i dolinama Švarcvaldskih planina. A na svakom koraku možete uživati u regionalnoj kuhinji.

Vadensko more, Foto: GNTB/Julia Nimke

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content