U prvoj polovini 2024. godine Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde

Broj turista i noćenja u Kantonu Sarajevu tokom prve polovine 2024. godine veći je u odnosu na isti period 2023. godine.

“Prema dosadašnjim statističkim podacima vidljivo je da bi tekuća 2024. godina mogla oboriti dosadašnje rekorde, budući da već u prvoj polovini godine imamo značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu” – potvrdio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tokom juna 2024. godine ostvareno je povećanje dolazaka turista za 55%, dok je 53% više noćenja u poređenju sa junom 2023. godine.

Statistička povećanja dolazaka i noćenja bilježimo u periodu prve polovine ove godine, kada je Kanton Sarajevo posjetilo 34% više turista, a ostvareno je 30% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

U navedenom periodu najviše turista zabilježeno je iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, UAE, Srbije, Slovenije, Njemačke, Kine, Crne Gore i SAD.

“Naše je veliko zadovoljstvo i motivacija za bolji i uspješniji rad činjenica da Kanton Sarajevo doživljava oporavak nakon teškog perioda pandemije koronavirusa i inflacije, koji su značajno utjecali na industriju turizma u globalu”  – dodao je Fazlagić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content