U Sarajevu oslikan mural posvećen pokojnom Draženu Ričlu

U sarajevskom naselju Višnjik oslikan je mural posvećen pokojnom Draženu Ričlu, jednom od osnivača grupe Crvena jabuka.

Foto: Fasada festival

Mural je oslikan u okviru Fasada festivala, koji je osnovan u julu 2021. s ciljem da Sarajevo pretvori u malu galeriju na otvorenom te da kroz umjetnost koja zagovara pozitivne promjene u društvu doprinese transformaciji lokalne zajednice.

Dražen Ričl jedan je od omiljenih bh. muzičara svoje generacije, koji je i dan-danas ostao upamćen, no ne nažalost samo po pjesmama, nego i po tragičnoj sudbini.

Rođen je 12. marta 1962. godine, a odrastao je na Koševu. Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, nakon čega je počeo studirati novinarstvo. Iako je svirao u brojnim bendovima (poput Ozbiljnog pitanja, Elvis J. Kurtović…), najpoznatiji je po osnivanju Crvene jabuke. Jedan je od osnivača pokreta Novi primitivizam, a 1984. godine glumio je u prvoj sezoni “Top liste nadrealista”.

Poginuo je 1. oktobra 1986. godine od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila 18. septembra iste godine u Jablanici. U nesreći je poginuo i basista Aljoša Buha, a Ričl je dvije sedmice kasnije preminuo u bolnici. Na mjestu gdje su poginuli je podignut spomenik u obliku crvene jabuke.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi