U SARAJEVU OTVOREN EUROPEAN FASHION PASSPORT 2022.

Sinoć  je otvoren European Fashion Passport 2022. izložbom “SCARS” ukrajinske umjetnice Oksane Brenzovich i izložbom švedske ambasade “Modna revolucija” u Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, Sarajevo.

Oksana Brenzovich, ukrajinska umjetnica, rođena je u Užgorodu u Ukrajini. Godine 2021. dobila je prestižnu ukrajinsku nagradu “Žena trećeg milenijuma”. Izložba “Ožiljci” je reakcija Oksane Brenzovich na tragične trenutke koji se sada dešavaju u Ukrajini.

“Ja sam Ukrainka. U mojoj zemlji je rat. Rat još nije gotov ali je već ostavio okrutne tragove. U početku mi se činilo logičnim da svoje radove posvetim tim traumama i njihovom utjecaju na ljude, njihovu kulturu i pamćenje. Izložba koju vidite rezultat je mojih promišljanja o ratu i onome što on ostavlja kao trag na čovjeka.”- Izjavila je Oksane Brenzovich na otvaranju izložbe Scars.

Publika je uživala i više nego produktivnoj i interesantnoj izložbenoj postavci Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini. Održiva moda i reciklaža, te utjecaj tekstilne industrije na okoliš su teme koje
izložba preispituje. Zamjenika ambasadora Švedske nj.e. John Skoglund na otvaranju izložbe je rekao:
“Moda je jedna od industrija koje najviše zagađuju okoliš na svijetu. Srećom, Švedska modna industrija je u fazi razvoja u kojoj je prelazak na održivije i kružne poslovne modele prirodan koliko i neophodan: kroz produžavanje životnog ciklusa odjevnih predmeta; smanjenje upotrebe zemlje i vode zamjenom pamuka novim biorazgradivim materijalima; i kroz shvaćanje da dijeljenje, briga o rekonstrukciji  i ponovnoj upotrebi naših omiljenih odjevnih  predmeta u većoj mjeri mogu napraviti svijet drugačijim. Ovo je uzbudljivo vrijeme, a Ambasada Švedske se nada da istraživanje, inovacije i suradnje istaknuta na našoj izložbi pod nazivom „Modna revolucija“ mogu inspirirati kreatore ovdje i drugdje – i pomoći mnogima od nas da shvate da svi igramo ulogu u postavljanju dobrog  primjera za promjenu koju želimo vidjeti.To je izazov, ali i prilika.”

Etnik Shala, Renata Moish , Anna Farkash, Ida Sandor, Zuzana Hakova, Edyta Jermacz, Kaja Horvat, Zoe de Clawe,  Nikola Petrovski, Gerda Liudvinavičiūtė, Milda Azuole, Lorena Gecevic, Mirjam Martic, Tomislav Feric, Milan  Zejak , Aleksandra Alonso, Aleksandra Lovrić, Amela Mlivić, Andreas Antic, Ana Krgovic, Aleksandra Lovrić samu su neki od dizajnera koji učestvuju na European Fashion Passport 2022.

U petak 23.09.2022. zakazana je promocija monografije Haad u Hotel Bosmal Arjaan by Rotana za koju vlada veliko interesovanje javnosti, a u subotu 24.09.2022. u 20 h najavljena je modna revija European Fashion Passport 2022. na lokaciji My Face na adresi Vilsonovo 8. u  Sarajevu.
Napomena je da je ulaz na sve aktivnosti European Fashion Passport 2022. slobodan i otvoren za javnost.

Na otvaranju European Fashion Passporta 2022 obratio se i bh dizajner i art direktor festivala i kazao kako za modu ne treba živjet, nego modu treba živjeti. Moda je odavno prevazišla granice i postala globalan medij a na nama je da slijedimo i kroz svoj osjećaj prigrlimo različitosti iz kojih smo satkani.

“Sretan sam što imam priliku biti domaćin ovim divnim, mladim, talentovanim i perspektivnim dizajnerima i zahvalan sam im na učešću na European Fashion Passport-u. Hvala vam za pozitivnu energiju koju mi vraćate i koja me tjera da još istrajnije radim na projektima u koje vjerujem praveći priliku novim generacijama da se razvijaju i upoznaju svu ljepotu i raskoš mode.”- Izjavio je Adnan Hajrulahović Haad.

Kompletan tim European Fashion Passport-a sutra je u Banja Luci na prijektu   #MadeInBiH Fashion Show, koji je organizovan u sklopu kampanje „Povezani kroz dobro“ i u saradnji Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini i European Fashion Passport-a.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content