U Sarajevu otvoren Ex-Yu Rock Centar

U prostoru bivšeg “Kaktusa” u sarajevskom Domu mladih Skenderija otvoren je Ex-Yu Rock Centar.

 
Ilustracija: Pixabay

Centar je simbolično otvoren prvom izložbom nazvanom po pjesmi jednog od kultnih sarajevskih bendova “Šokiraš me, majke mi!”, gdje je predstavljena “Sarajevska rock scena 1980-1992.” kada su u glavnom gradu BiH gostovale brojne grupe svjetske klase.

Idejni tvorac projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina, a jugoslovensku rock-scenu smatra jednom od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske. 

Plan je da se otvori veliki muzej cijele Jugoslavije, što se očekuje za godinu dana, a to tada je u planu da se održe tri ili četiri velike izložbe.

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi historiju i budućnost ex-yu rocka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Izložba “Šokiraš me, majke mi!” pokriva zlatno doba sarajevske scene – uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma Odbrana i Poslednji Dani grupe Idoli, bit će otvorena sredinom decembra.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content