U srijedu “udara” prvo džemre, očekuje nas toplije vrijeme

  U srijedu “udara” prvo džemre, očekuje nas toplije vrijeme

  U narodu je ostalo vjerovanje da određeni prirodni događaji ukazuju na promjene godišnjih doba.

  Tako se i danas računa kako hamsin označava period nakon kojeg ostaje pedeset dana do proljeća, te predstavlja drugi dio zime. Ove godine hamsin je počeo 31. januara.

  U srijedu ove sedmice očekuje se i da udari prvo džemre, što je turska riječ za zračni talas ili struju kojom će postepeno popustiti mraz i studen do ranog proljeća. Prema vjerovanjima, tada se prirodi vraća život i u njoj se već mogu vidjeti prvi vjesnici proljeća poput visibabe, ljubičice i kukurijeka.

  Poznato je i da postoje tri džemreta – ovo prvo, koje dolazi u srijedu, udara “u zrak” (19.2) i tada se očekuje da on bude topliji, dok će drugo džemre udariti 26. februara “u vodu” i to znači da ona više ne može mrznuti.

  Treće džemre, ujedno i posljednje, udara u “zemlju” te predstavlja njeno otopljenje – na njoj tada mogu početi poljoprivredni radovi, može se na njoj sjediti… Ono se očekuje 5. marta.

  U našem narodu postoji i vjerovanje da postoji i četvrto džemre. Naime, vjeruje se da je džemre poticanje sokova života, pa tako osim prirode dotiče i čovjeka – budi u njemu ljubav prema drugom čovjeku. Zato se najčešće zaljubljujemo s proljeća – u život, u ljude.

  No zima, vjeruju stari, nikada ne popusti lahko – pa se mora boriti sa proljećem. To vrijeme stari su nazvali Babine huke, i to je period kada se u jednom danu smjenjuju i sunce, kiša, snijeg i vjetar. Taj period očekuje nas prema vjerovanjima od 10. do 17. marta.