U subotu Svjetski dan čišćenja – Očistimo BiH za jedan dan!

Svjetski dan čišćenja je jedan od najvećih civilnih pokreta našeg vremena, koji ujedinjuje 180 država širom svijeta za čistiju Planetu, a njegov cilj prelazi granice, religijske i kulturološke razlike.

Let’s do it!

Organizira se u septembru svake godine i tog dana volonteri/ke širom svijeta zajedno čiste našu planetu – čisteći smeće i neskladišteni otpad sa naših plaža, rijeka, šuma i sa ulice.

U organizaciji Let’s Do It Bosne i Hercegovine i Olimpijskog komiteta BiH, a u povodu Svjetskog dana čišćenja, u subotu će na 30 lokacija u Bosni i Hercegovini biti realizovane akcije čišćenja pod nazivom „Let’s Do It- očistimo zemlju za 1 dan“

Ove subote, 18. septembra i vi se širom Bosne i Hercegovine možete pridružiti ovom globalnom pokretu, bilo da se priključite već organiziranim akcijama ili ih pokrenete sami!

Sarajevo

U glavnom gradu BiH čistit će se na više lokacije: na izletištima Olimpijskih planina, u centru grada (Vilsonovo šetalište).

Ekipa “Prljavi grad Sarajevo” uz pomoć KJKP “Park” najavila je sljedeći plan čišćenja dječijih igrališta u sarajevskim naseljima zbog toga što su itekako onečišćena raznim otpadom, a pogotovo opušcima od cigareta. Građani koji žele učestvovati bi trebali biti ispred već odabranih igrališta u 10:30 sati. Planirano je da akcija čišćenja traje narednih sat – dva, odnosno koliko vremena je potrebno da se očiste.

Riječ je o slijedećim lokacijama:

– OPĆINA CENTAR

* Dječije igralište u parku preko puta BKC -a.

* Dječije igralište Koševo I. Park Kemal Monteno.

– OPĆINA NOVO SARAJEVO

* Šareni park – Trg heroja

* Dječiji park Boško Buha, ulica Grbavička.

– OPĆINA NOVI GRAD

* Veliko igralište – Branilaca Dobrinje.

* Alipašino Polje – C faza – Novo igralište.

– OPĆINA ILIDŽA

* Dječije igralište u ulici Josipa Slavenskog – Naselje Pejton

* Dječije igralište u ulici Ramiza Jašara, naselje Lužani

– OPĆINA VOGOŠĆA

* Dječije igralište u ulici Jošanička

* Dječije igralište u ulici Omladinska.

Neum

U okviru Svjetskog dana čišćenja (WCD) koji je usmjeren na suzbijanje globalnog problema čvrstog otpada, uključujući problem morskog otpada, i u Neumu je u subotu, 18. septembra, planirano čišćenje područja obale i podmorja.

Tako će Neum također biti dijelom ovog najvećeg ekološkog pokreta u kojem je planirano čišćenje obale i podmorja.


Svjetski dan čišćenja je ekološki pokret kojeg je svjetski Let’s Do It tim započeo 2018. godine s ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku svijest građana.

Do sada je u Svjetskom danju čišćenja učestvovalo preko 50 miliona ljudi širom naše planete. Pokret napreduje i broj volontera se povećava iz godine u godinu. Organizatori navode kako je ovo jedinstvena prilika da uvezivanje u mrežu volontera koji žele da poboljšaju stanje okoliša u svojim sredinama, da očiste ilegalno nakupljani otpad te da svojim primjerom doprinesu pozitivnim promjenama.

Podsjećamo, u okviru BiH Bucket List Challenge-a koji traje do 17. oktobra ekipa Furaj.ba vas je također izazvala da pokupite smeće u prirodi (izazov br. 42).

Zato što jedan članak nije dovoljan…

JEDNOSTAVNI KORACI KOJE MOŽEMO NAPRAVITI ZA SPAS PLANETE NA KOJOJ ŽIVIMO

ZASADI DRVO ONLINE! OD SADA JE TO MOGUĆE I U BIH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content