U susret sezoni: Turska će vakcinisati turističke radnike

Turska je najavila da pokreće program registracije vakcinisanja za zaposlene u turizmu u koordinaciji s Ministarstvom kulture i turizma, Ministarstvom zdravlja i Turskom agencijom za promociju i razvoj turizma (TGA).

Program je pokrenut u okviru „Programa certificiranja sigurnog turizma“ kako bi poželjeli dobrodošlicu međunarodnim putnicima za predstojeću turističku sezonu i osigurali zdravlje i sigurnosti zaposlenih u turizmu i svojih gostiju koji su i dalje je njen najveći prioritet. 

Od pokretanja programa certificiranja sigurnog turizma u junu 2020. godine, Turska slijedi stroge upute za zdravlje i sigurnost i poduzima sve potrebne korake kako bi osigurala da i dalje bude sigurna. Nakon otvaranja turističke sezone, Ministarstvo kulture i turizma započelo je rad na uključivanju zaposlenih u turističkom sektoru u program vakcinacije kako bi osiguralo da turističke usluge u zemlji ostanu otvorene tokom cijele godine.

Program vakcinisanja pažljivo će se provoditi u koordinaciji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada. U okviru programa, vakcinisat će se prije svega zaposlenici smještajnih kapaciteta, restorana, turističkih agencija i turistički vodići,  koji su registrovani u okviru ‘Programa certificiranja sigurnog turizma’.

U zajedničkoj saradnji Ministarstvo kulture i turizma i Ministarstvo zdravlja nedavno su pokrenuli platformu na kojoj turistički objekti mogu prijaviti svoje uposlenike za vakcinaciju. Platforma pokriva sve ključne predstavnike turističke industrije u okviru Programa certificiranja sigurnog turizma, uključujući smještajne kapacitete, ugostiteljske objekte, turistička i transfer vozila i turističke vodiće. Službeni predstavnici turističkih objekata moći će da prijave svoje trenutne uposlenike.

Kao dio kontinuiranih napora u borbi protiv COVID-19 i daljnjem jačanju pozicije kao jedne od najsigurnijih svjetskih destinacija, Turska nastavlja ulagati u „Program certificiranja sigurnog turizma“, koji je jedan od prvih i najuspješnijih primjera na svijetu u ovoj oblasti. Država je proširila opseg prakse i učinila ga je obaveznim za smještajne kapacitete sa 30 ili više soba. Do sada je certificirano više od 8.000 objekata.

Kako zemlja očekuje brz oporavak u vidu turističkih posjeta, turistička radna snaga ima prioritet i prva će biti vakcinisana. Turska poduzima sve aktivnosti kako bi osigurala da i dalje bude zdrava i sigurna turistička destinacija u 2021. godini i da će biti jedan od najboljih izbora kao opcija sigurnog putovanja za putnike na  međunarodnom nivou.


https://furaj.ba/dev2/ko-zeli-putovati-u-tursku-ima-novu-obavezu/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content