U Travniku napravljena najveća porcija ćevapa u BiH

Travnik je daleko poznat po svojim ukusnim ćevapima, te je tako povodom obilježavanja Dana opštine u vezirskom gradu napravljena najveća porcija ćevapa u BiH.

Organizator ovog događaja je ćevabdžinica Hari iz Travnika koja je za ovu priliku za samo 30 minuta napravila porciju ćevapa.

Porcija sadrži 2.160 ćevapa u “pitici”, kako u Travniku zovu somun ili lepinju, promjera 1,5 metara. Najveću ikada napravljenu porciju ćevapa u BiH probalo je više od 300 posjetitelja koji su za samo 15 minuta ostavili prazan “tanjir”.

– Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle da jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradile Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirale bosanske ćevape i uvrstile ih u gastronomsku ponudu – kazala je Aldijana Dizdar, marketing menadžer ćevabdžinice “Hari” u Travniku.

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice “TasteAtlas-World food atlas”.

– Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi, zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi – naglasila je Dizdar.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content