Učenici iz BiH osvojili četiri medalje na Genius olimpijadi u New Yorku

Genijus olimpijada je međunarodno takmičenje za srednjoškolce koje ima za cilj takmičenje projekata koji trebaju rješavati današnje probleme iz oblasti zaštite okoliša. BiH je na ovom prestižnom takmičenju osvojila tri četiri medalje.

Na takmičenju održanom u New Yorku učenici su se takmičili u pet kategorija, a to su nauka, pisanjem, biznis, umjetnost i muzika. Učestvovalo je više od 600 projekata iz 79 zemalja, među kojima je i BiH.

BiH se predstavila sa šest projekata u tri kategorije. Lamija Balić i Maida Štulanović iz Richmond Park koledža Sarajevo, Iman Hodžić i Ajdin Čaušević iz Richmond Park koledža Bihać i Faris Demirović iz Međunarodne srednje škole Richmond Park takmičili su se u kategoriji nauka.

Sara Jusić i Emina Omerčević iz Bihaća takmičili su se u kategoriji muzika i umjetnost.

Ovogodišnja Genius olimpijada okupila je više od 1.500 učenika iz cijelog svijeta, a bh. predstavnici osvojili su jednu zlatnu (Iman Hodžić) i tri srebrene medalje (Lamija Balić, Maida Štulanović, Faris Demirović i Ajdin Čaušević).

Tema projekta mlade Cazinjanke, Iman Hodžić, s kojim je pokorila Ameriku i jaku konkurenciju jeste krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

Plasman na prestižnu olimpijadu Iman je osvojila prvim mjestom u kategoriji Okoliš na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine.

Osim zlatne medalje i plasmana na Genius olimpijadu, osvojila je i punu stipendiju Burch Univerziteta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content