Ukrajinska kuhinja

  Ukrajinska kuhinja

  Iako kuhinja ove istočno-evropske zemlje generalno važi za ukusnu, tipčna ukrajinska jela sadrže dosta masnoće. U njoj najviše možete prepoznati rusku kuhinju, ali i nešto što je čini drugačijom – značajni uticaj azijske kuhinje (tatarske i turske, na primer). Od Mađara, Ukrajinci su preuzeli jela sa paprikom, a od Nijemaca način spremanja mesa (kotleti). Sve u svemu: kuhano, dinstano i pečeno, bez pretjerane upotrebe egzotičnih začina – bio bi kratak opis ukrajinske kuhinje.

  Kijevska piletina

  Iako kuhinja ove istočno-evropske zemlje generalno važi za ukusnu, tipčna ukrajinska jela sadrže dosta masnoće. U njoj najviše možete prepoznati rusku kuhinju, ali i nešto što je čini drugačijom – značajni uticaj azijske kuhinje (tatarske i turske, na primer). Od Mađara, Ukrajinci su preuzeli jela sa paprikom, a od Nemaca način spremanja mesa (kotleti). Sve u svemu: kuvano, dinstano i pečeno, bez preterane upotrebe egzotičnih začina – bio bi kratak opis ukrajinske kuhinje.

  U osnovne sastojke tradicionalne hrane u Ukrajini spadaju: meso – svinjetina, a zatim govedina i piletina, kao i riba (usoljena riba i kavijar). Osim mesa, najviše se jedu gljive, krompir, žitarice, sviježe povrće i turšija.

  U neka od tradicionalnih jela Ukrajinaca spadaju “salo” – usoljeno, dimljeno ili pečeno svinjsko salo sa bijelim lukom i začinima, i supa “boršč” koju možete pronaći i u Rusiji, sa cveklom kao osnovnim sastojkom ali i kupusom, grahom, mesom, itd. Ukrajinski boršč nešto je drugačiji od ruskog i služi se sa pavlakom i “pampuškama” – lepinjama sa bijelim lukom i rastopljenim puterom.

  Holubtsi

  Evo još nekih tipičnih specijaliteta ukrajinske kuhinje: “šašliki”; “vareniki” (knedle sa mesom, bijelim sirom, kiselim kupusom, gljivama, povrćem ili višnjama); “deruni” (palačinke od krompira, koje se najčešće služe sa bijelim sirom i umaču u sos od luka i pavlake; “holubci” – sarme od kiselog kupusa, sa rižom, mrkvom i mesom, itd. Kažu da iz Ukrajine ne smijete otići a da niste probali “Kijevsku piletinu” i “Kijevski kolač”.

  U samoj zemlji, naročito po većim gradovima, postoji veliki broj izuzetno dobrih restorana tradicionalne kuhinje, kao na primjer lanac restorana “Puzata Hata”, sa domaćom hranom izuzetno dobrog kvaliteta i pristojnim cenama. Ipak, tipični Ukrajinci više vole da jedu kod kuće, a u restorane odlaze samo u specijalnim prilikama.

  Što se pića tiče, jedno od najpoznatijih ne samo u Ukrajini već u čitavom regionu je “kvas”, fermentisano staroslovensko piće od raži ili pšenice koje (slično bozi) možete kupiti u lokalnim poslastičarnicama, ali i flaširano – u supermarketima. Tu su i mliječni, takođe fermentisani napitak „kefir” koji se pije širom regiona Kavkaza, „uzvar” – kuhano voće slično kompotu, kao i „kisel” – slatki i gusti napitak od krompira.

  Kijevski kolač

   Prijatno!

  Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba