Umjetnica Alisa Teletović predstavila BiH na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju

Alisa Teletović, ekspresivna i figurativna umjetnica, drugi put je predstavila Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju pod UNESCO pokroviteljstvom, a u saradnji s Zeearts Galery Dubai.

Foto: Federalno ministarstvo za kulturu i sport

U prelijepom ambijentu The Palace, One&Only Royal Mirage, 5. marta 2024. godine, predstavilo se 108 zemalja i umjetnica iz čitavog svijeta. Tema je bila inspirativna inkluzija. Radovi s kojima se Alisa Teletović predstavila su Michice minijature, njih dvanaest.

“Minijature ‘Lica’ su hrabro stale uz velike slike. Njihov je zadatak da naglase razlike i sličnosti svih ljudi na svijetu i pokažu složenost nas samih i društva u kojem živimo. Kroz naša lica, na kojima se vrlo često oslikava naše stanje, simboliziraju kontinuitet mog kreativnog putovanja, istražujući ekspresivne mogućnosti kombinovanih tehnika/medija u području moderne umjetnosti i slikarstva. Rad Inspire Inclusion, tj. Lica, služe kao snažan izraz naših najdubljih emotivnih stanja, sadržavajući krhkost, nadu i naglašenost empatije za različitost“, kazala je Teletović.

Umjetnica je dodala da, kada se suočavamo s negativnim aspektima društvene stvarnosti, stvaralački čin se pojavljuje kao utočište slobode, zahtijevajući odgovornost i ljubav prema svima. Male minijature, kao velike promjene, koje bi otvorile našu percepciju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content