Umjetnička galerija BiH – Program za oktobar 2018.

  Umjetnička galerija BiH – Program za oktobar 2018.

  U nastavku teksta pročitajte program Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine za oktobar 2018. godine. 

  U Umjetničkoj galeriji BiH u oktobru će se održati:

  • Otvaranje izložbi

  4.10.2018. u 20h  Izvan oblika – ulaz besplatan

  25.10.2018. u 20h  ARANEA – ulaz besplatan

  • Izložbe

  27.9 – 11.10.2018. Trnoružičnjak: Suite

  Izložba radova Selma Đulizarević Karanović nastalih u periodu 2005 – 2018. „Selma Đulizarević stvara ambijentalnu bajku za i decu i odrasle. Inteligentno i provokativno u kolažima i krinolinama mimikrijskim i subverzivnim sredstvima stvara ugodnu ambijentalnu bajku koja očekuje povratak princeza i heroja-prinčeva.“

  4.10 – 18.10.2018. Izvan oblika

  Ana Crespo (Španija) i Meliha Teparić (BiH), ikonoklastičkom i minimalističkom bjelinom praznog papira i platna, upozoravaju na gubitak svih temeljnih vrijednosti na kojima je kultura nekada formirana, ali i podsjećaju na duhovne vrijednosti sadržane u praznini i apstrakciji.

  25.10 – 8.11.2018. Josip Mijić: ARANEA

  ARANEA je umjetnički projekt koji neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi. Skulpture upozoravaju da je pupčana veza između Stvoritelja i stvorenoga pukla i da je kozmički sklad univerzuma, u kojemu se sve međusobno nadopunjuje i prožima, narušen.

  Stalna postavka:

  Oprostorena intima: enterijeri i eksterijeri iz kolekcije Umjetničke galerije BiH

  Svako umjetničko djelo, osim ako nije naručeno, nastalo je iz intimne potrebe umjetnika.

  Svejedno radi li se o pejzažu, mrtvoj prirodi, nekoj sceni iz života ili bilo kojem drugom motivu, umjetnika je nešto taknulo i potaknulo. Međutim, u opusu umjetnika uvijek postoje i djela koja su intimnija od drugih, koja nastaju u trenucima tišine i osame, u kojima umjetnikovo neposredno okruženje, ono na čemu pogled počiva svaki dan, postaje vrijedno bilježenja.

  Među takvim djelima brojna su ona koja predstavljaju umjetnikov radni ili životni prostor, baštu ili terasu, prozor kroz koji gleda. Negdje su prostori i prizori propušteni kroz filter sjećanja i uspomena, negdje svedeni na asocijativno, a negdje vjerno dokumentuju. Za postavku nije presudan ni stilski period ni tehnika, već samo taj lični momenat.

  Kolekcija Umjetničke galerije BiH bogata je riznica umjetničkih djela u kojoj nije bio problem pronaći i  izdvojiti  ona koja najbolje korespondiraju sa tematikom prostora intime ili intimnog prostora, koja su zatim raspoređena u grupe: atelje, enterijer, bašta i pogled kroz prozor.

  Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Ulaz u Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine je 5 KM. Ulaz za učenike, studente i penzionere je 2 KM. Jedna ulaznica vrijedi za sve tekuće izložbe. Organizovane posjete učenika su besplatne.