Umjetnička instalacija „Sarajevo Olympic Journey“ u parku kod Zetre

Povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu upriličeno je svečano predstavljanje umjetničke instalacije Sarajevo Olympic Journey, autorice Edine Selesković u parku Zetra.

Foto: Općina Centar

Instalacija autorice Edine Selesković predstavlja manifest budućnosti, drugačiji pristup olimpijskim oblicima, sa međuprostorima u momentima spajanja i odvajanja. U službi ideje putovanja kroz vrijeme, ona se okreće budućnosti.

“Ideja o postavljanju ovakve instalacije u čast Olimpijskih zimskih igara u Sarajevu je došla od Ekrema Dupanovića, da napravim nešto što bi nas podsjećalo na 40. godina od Olimpijade. Tada sam shvatila da kao mala djevojčica dok sam gledala Olimpijadu u Sarajevu da sam je osjećala svojom. Ta priča ustvari o našoj olimpijadi nije jedan momenat u vremenu već je jedan sportski i društveni fenomen koji se desio i ima cjelokupno putovanje kroz vrijeme. Upravo zato je skulptura sačinjena ne iz krugova već iz spiralnih formi koje sa unutrašnje strane imaju boje olimpijskih krugova, a sa vanjske strane imaju ogledalo u kojem se može ogledati cijelo Sarajevo. Također želim da publika u ovom mom ateljeu na otvorenom pošalje svoje poruke pune emocija, entuzijazma, ponosa i zajedništva. Sa tim ispisanim porukama, želim da ostavimo manifest za budućnost, kao poklon za nove generacije da im damo nadu za novu olimpijsku budućnost Sarajeva”, poručila je Selesković.

Otvaranje ovog umjetničkog djela pratio je i muzički performans kompozitora Erica Bretona i Emira Nuhanovića.

Edina Selesković: Recept za uspjeh je biti svoj

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content