Umjetnost i kultura u Sloveniji

U Sloveniji kultura ima poseban historijski i društveni značaj

Zahvaljujući ponajviše svojoj kulturi i zajedničkom jeziku – slovenskom – Slovenci su se mogli ostvariti i preživjeti kao nacija. Slovencima su jezik i kultura vijekovima predstavljali zamjenu za nedostatak vlastite države i političkih institucija. Slovenija je jedna od rijetkih zemalja, ako ne zapravo i jedina zemlja na svijetu, gdje je dan kulture nacionalni praznik.

 

U Sloveniji je književnost još uvijek najprestižnija i veoma cijenjena forma umjetnosti. Prvi tekstovi na slovenskom jeziku potječu od oko 1000. godine, a radi se o Freising zapisima, koji su ujedno najstariji tekstovi na bilo kojem slavenskom jeziku pisani latinicom. Danas se čuvaju u Bavarskom državnom arhivu u Münchenu.

Posebno mjesto u slovenskoj književnosti zauzima Primož Trubar, koji je objavio prvu knjigu na slovenskom jeziku, te pjesnik France Prešeren, čija je pjesma Zdravljica slovenska himna. Godine 2010. Ljubljana je bila svjetski glavni grad knjige, za što ju je odabrao UNESCO, a 2012. godine Maribor je bio evropska prijestolnica kulture.

 

Slovenija ima veoma raširenu mrežu kulturnih institucija, organizacija i udruženja, što je uporedivo s kulturno najrazvijenijim evropskim zemljama. Ponuda kulturnih događaja u Sloveniji iznimno je raznolika i može zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje. Posebno u ljeto, kada se u Sloveniji održava niz festivala svjetskog ranga, s nastupima svjetski poznatih umjetnika.

 

DOGAĐAJI KOJE NE BI TREBALO PROPUSTITI U LJUBLJANI

Festival “Sete sois sete luas”

Datum: 21.07. 2017 – 22.07.2017.

Mjesto: Piran, Tartinijev trg

Kulturni događaj s renomiranim nagrađivanim muzičarima.

 

Anin festival 2017

Datum: 22.07.2017 – 02.09.2017.

Mjesto: Rogaška Slatina

Na festivalu će se održati 44 muzička događaja, sastavljena od 31-og klasičnog koncerta i 13 kvalitetnih koncerata u raznim žanrovima.

 

  1. Tartini festival

Datum: 17.08.2017 – 14.09.2017.

Mjesto: Piran, Koper

Tartini festival je međunarodni festival komorne muzike posvećen sjećanju na život i duh Giuseppea Tartinija.

 

Grad žena – 23. Međunarodni festival savremene umjetnosti

Datum: 06.10.2017 – 15.10.2017.

Mjesto: Ljubljana

Svake godine na ovom festivalu sudjeluje između 40 i 60 umjetnika i teoretičara iz cijelog svijeta.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content