UNIKATNA INTERAKTIVNA IZLOŽBA “UMI – SVEMIR.ČOVJEK.INTELIGENCIJA.”

Goethe-Institut i Institut Max Planck s ponosom predstavljaju fascinantnu izložbu pod nazivom “UMI – Svemir.Čovjek.Inteligencija.”, koja će biti svečano otvorena 28.11.2023. godine u 18:00 sati u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu.

 

 

Na otvorenju izložbe gostima će se obratiti zamjenik njemačkog ambasadora gospodin Bernhard Abels, direktorica Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, gospođa Simone Voigt i načelnik Općine Centar, gospodin Srđan Mandić.

Izložba pod nazivom „Svemir. Čovjek. Inteligencija.“ predstavlja interaktivno putovanje namijenjeno mladima, pružajući uvid u vrhunska istraživanja iz Njemačke kroz pet fascinantnih tematskih područja: svemir, historija čovječanstva, mozak, antropocen i vještačka inteligencija. Posjetiteljima*cama će biti omogućeno uzbudljivo iskustvo kroz razne interaktivne stanice koje su usmjerene na različite teme.

To uključuje preklapanje lica na monitoru (eng. face morphing), prikaz udaljenosti u svemiru pomoću zračnog omotača, instalacije kojima se kroz uticaj muzike mogu doživjeti različite emocije ili interakcija robota. Posjetitelji*ce također mogu istražiti laboratorijske stanice i isprobati flautu od kosti stariju od 40.000 godina, a QR kodovi vode do dodatnog materijala poput videa, galerija slika i podcasta. Sadržaji izložbe posebno su prilagođeni mladima koji uče njemački jezik, te su dostupni na njemačkom, ali i na engleskom jeziku. Izložbu je moguće posjetiti u periodu od 29.11. do 20.12. 2023. godine svakim radnim danom u uz predhodnu prijavu putem maila arleta.hadzimuratovic@goethe.de.

UMI izložba je realizovana u saradnji s Ministarstvom nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Centar.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content