Upoznajte “bosanskog Đepeta” u čijoj radionici igračke čudesno oživljavaju

Dok smo kao djeca slušali priče o Pinokiju ili čitali tu čuvenu bajku o drvenom lutku, svi smo poželjeli da se zateknemo makar na tren u stolarskoj radionici majstora Đepeta u kojoj je ovaj drveni lutak čudesno oživio. 

Senad Džaferović u radionici u pripremi nove igračke

U srcu prirode, pored prelijepog Igmana, danas je smještena radionica „bosanskog Đepeta“ – vrsnog drvodjelje Senada Džaferovića, majstora koji stoji iza novog brenda drvenih igračaka za djecu „Bukvili“, u čiju radionicu mališani mogu slobodno zaviriti.

Majstor Senad inače je veliki zaljubljenik u prirodu i obradu drveta. Oduvijek je veliki perfekcionista, a kako je i otac dvoje djece koje je kroz čitavo njihovo odrastanje nastojao obradovati kvalitetnim igračkama za koje smatra da ih je danas sve manje, odlučio je da igračkama iz svoje radionice osigura da svako dijete ima priliku dobiti ručno rađenog, drvenog partnera za igru i razvoj.

Kada smo ga upitali kako je sve počelo, rekao je da je to bilo još davno…

„Uvijek sam rado radio sa drvetom, pa samim tim mogu reći da je ljubav oduvijek bila tu. Na samom početku to je bio samo hobi i rad za moju dušu, ali i ako treba nešto u kući popraviti. Tek nedavno sam se odlučio da upravo to podijelim i sa drugima. Bukvili je izrastao iz želje da mnoge mališane obradujem kvalitetnim radom drveta i da njihovu igru učinim još zanimljivijom“, rekao je majstor Senad za Furaj.ba.

Bosanski Đepeto

U radionici vrijeme provodi svakodnevno, pa nas je zanimalo kako protječe njegov dan uz posao koji voli.

„Svaki moj dan je drugačiji i zavisi od igračaka koje odlučim praviti. Za svaku igračku je potrebno puno pažnje i detalja. Prije početka pravljenja svake igračke potrebno je svaku nacrtati. Nakon toga slijedi izrezivanje pilom, gdje igračka i dobija svoj prvi oblik. Gruba i fina obrada drveta je obavezna prije farbanja igračaka eko bojama koje su namijenjene za djecu“, pojasnio nam je majstor Senad.

Za izradu svake Bukvili igračke majstoru Senadu treba u prosjeku od 3 do 5 sati. Pravi ih od pažljivo od odabranog komada bukve, s puno ljubavi i uz malu pomoć osnovnih stolarskih strojeva. Za bukvu kaže da je ona visokokvalitetno, plemenito drvo koje je vrlo izdržljivo, što čini svaki Bukvili proizvod praktično neuništivim i još posebnijim. Jer dugo nakon što vaši mališani odrastu, Bukvili proizvodi mogu krasiti police vašeg doma i čuvati uspomene na najslađi period odrastanja.

Jedan od Bukvili modela igračaka

Kako danas svaki roditelji brine zbog materijala od kojih su pravljene igračke za djecu, ukoliko izaberete Bukvili proizvod možete biti bezbrižni. Osim što birate unikatan rad iz domaće radionice, trebate znati da su i ove drvene igračke potpuno sigurne. Naime, sve boje korištene za izradu Bukvili modela imaju eko certifikat koji garantuje sigurnost, pa se ni u jednom trenutku ne morate brinuti o bilo kakvom štetnom efektu na mališane.

O štetnosti plastičnih i drugih igračaka sve više se govori, i baš kako i treba da bude – vraćamo se prirodi, vraćamo se igri naših roditelja, nana i deda, a naročito drvenim igračkama poput ovih koje pravi majstor Senad. One su naročito značajne jer potječu razvoj kreativnosti, mašte i motoričkih sposobnosti, a svima nam je poznato da djeca od najranije dobi stvaraju temelje za razvoj u odrasloj dobi, a igra čini najvažniji dio tog procesa. Postoji svakako i još prednosti igranja sa drvenim igračkama poput štednje novca jer ne morate kontinuirano mijenjati baterije, dijelove ili popravljati slomljene komponente, a značajno je i što su ekološki prihvatljive i lahko se recikliraju.

Iz radionice majstora Senada možete naručiti nekoliko modela: drvene autiće, životinje, zvečke ili društvene igre. Možete ih naručiti preko društvenih mreža ili telefona, odabrati model ili boje koje želite da budu na njima, a majstor Senad će vam reći kada će vaša igračka biti gotova. Šalju ih po želji u personaliziranim kutijama poštom, ali ono što će vam se posebno svidjeti je to što sa mališanima možete doći po svoju igračku baš u radionicu ovog „bosanskog Đepeta“, smještenu u ozračju prekrasnog Igmana i uz žubor rijeke Zujevine. Tako će vaši mališani moći vidjeti kako nastaje magija i kako je njihov poklon poseban!

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content