Elvedina Muzaferija, najmlađa takmičarka olimpijskog tima

Kada je Elvedina Muzaferija (18) iz Visokog počela skijati sa šest godina, već tada je njenom ocu jedan od trenera rekao da njegova kćerka svojim mogućnostima prevazilazi školu skijanja, te da bi za nju trebao potražiti odgovarajući klub, što je i učinio. Šest godina kasnije ona počinje s međunarodnim takmičenjima u alpskom skijanju, a danas je članica Ski kluba ZE-2010 iz Zenice.

Elvedina je ujedno i najmlađa takmičarka bh. tima, koji 4. februara odlazi u Pyeongchang na Zimske olimpijske igre, 23. po redu, na čijoj će ceremoniji svečanog otvaranja ponijeti zastavu svoje zemlje.

“Zaista sam presretna i osjećam veliku čast zbog toga”, govori nam Elvedina, učenica četvrtog razreda sportskog smjera Pete gimnazije u Sarajevu.

Od većih takmičenja na kojima je učestvovala do sada izdvajaju se Zimske olimpijske igre mladih u norveškom gradu Lillehammeru, gdje je također bila u prilici da ponese zastavu BiH, te Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u St. Moritzu u Švicarskoj.

“Lindsey Vonn je moja inspiracija, jer je oličenje jake ličnosti. Uprkos povredama, nepokolebljiva je u svojim sportskim nakanama. Samo nastavlja dalje bez obzira na to šta se desilo, a sada želi oboriti svjetski rekord u alpskom skijanju”, odgovara Elvedina na naše pitanje o njenim uzorima.

Na putu ostvarenja njenih skijaških snova najveća podrška su joj roditelji i trener Reymon Horo. Obrazovanje neće zanemariti i već poslije srednje škole planira upisati Fakultet sporta i tjelesnog odgoja.

Stoga, s ovakvim stavom prema životu, od Elvedine Muzaferije možemo očekivati još mnogo uspješnih priča.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content