Upoznajte Kairo, glavni grad Egipta!

Prilikom planiranja i rezervacije putovanja u Egipat, kao veliki zaljubljenik u historiju, znala sam da jednostavno Kairo ne smijem izostaviti. Kairo je glavni i najveći grad Egipta, smješten na obali rijeke Nil, na sjeveru države.

Tekst i fotografije: Naida Bećar

U Kairu prema procjenama živi četvrtina sveukupne populacije Egipta, što ga čini najgušće naseljenim afričkim gradom i 13. gradom po veličini u svijetu. Kažu da noću u gradu živi 15 miliona stanovnika, dok danju čak 5 miliona više. Toliki broj ljudi svakodnevno dolazi u grad sa strane, zbog stalnog posla ili potragom za istim. Također, Kairo je i najnaseljeniji pustinjski grad na planeti.

Al-Qāhirah je službeno ime grada, što znači “onaj koji savladava”. Ime je dodijeljeno iz razloga što su mnoge vojske kroz historiju pokušale osvojiti grad, ali bezuspješno.

Za državljane Bosne i Hercegovine, potrebna je viza za boravak u Egipat. Istu možete dobiti predajom potrebne dokumentacije u egipatskoj ambasadi u Sarajevu. Cijena vize je 40 €. Turistička viza vrijedi mjesec dana od dana ulaska u državu.

Za Kairo sam putovala iz Hurgada, a „one day trip“ počinje zaista rano, sat vremena iza ponoći. Kairo je udaljen 500 kilometara od Hurgade. U putovanju, koje traje sigurno 6 sati, svjedočiti ćete predivnom izlasku sunca u pustinji. Cesta koja razdvaja pustinjski krajolik i morsko prostranstvo. Jednostavno predivan prizor koji ne viđate svaki dan.

Da bi ste se upoznali sa predugom i prebogatom historijom Egipta, prvobitno posjetite Egipatski nacionalni muzej. Muzej je jedan od pet najvećih i najbogatijih na svijetu. Slavnu historiju starog Egipta, doživjeti ćete kroz 120.000 eksponata koji tome svjedoče. Mnogi od njih su neprocijenive historijske i arheološke vrijednosti. Eksponati datiraju od prahistorijskog doba do grčko-rimskog perioda, te su prikazani hronološkim redom. Pri samom kraju obilaska muzeja, imate priliku vidjeti blago kralja Tutankhamon i njegovu originalnu zlatnu masku. Biti ćete jednostavno očarani zbirkom koja je pronađena na mjestu njegovog pokopa u Dolini Kraljeva, u Luxoru. Naša grupa je imala najzanimljivijeg vodiča kojeg sam ja ikada slušala. Ako vam kažem da se zove Muhamed, neće vam puno značiti, obzirom da je to prečesto ime u Egiptu.

U toku je izgradnja Velikog nacionalnog muzeja koji bi trebao biti otvoren do kraja 2020. godine. Izgradnja Velikog nacionalnog muzeja se privodi kraju, a on je trenutno jedan od najvećih muzejskih razvojnih projekata na svijetu. Muzej se nalazi u neposrednoj blizini piramida u Gizi, a predstavljati će cijeli drevni Egipat na jednom mjestu.

Istraživanje Kaira nastavljamo krstarenjem najdužom rijekom na svijetu. Veliki broj stanovništva živi upravo u blizini rijeke Nil, gdje se nalazi obradivo zemljište. Naizgled mutna rijeka, ali iznenaditi će vas koliko je zapravo čista. Tokom krstarenja možete vidjeti zapadni dio grada kojim dominiraju zgrade vlade, državne zgrade, kao i ostale velike zgrade u modernom stilu.

Često opisan kao „kolijevka civilizacije“ i „majka svijeta“, Kairo je dom posljednjih preživjelih pradavnih čuda svijeta. Piramide u Gizi su vjerovatno najpopularnija turstička odrednica. Izgrađene su tri piramide za kraljeve po imenima Keops (Khufu), Khafre (Kefren) i Menkaura (Mikerinos). Najstarija i najveća je kralja Keopsa za čiju gradnju kažu da je bilo potrebno 20 godina, a sačinjena je od dva miliona blokova kamena vapnenca gdje svaki zasebno teži približno čak dvije tone!

Tokom obilaska, iskoristite i mogućnost ulaska u jednu manju piramidu. Prostor za ulazak je jako uzak i pogrbljen, a isto je i na povratku. Vlažnost je jako visoka. Svi koji su klaustrofobični, imaju problema sa pritiskom ili boluju od srčanih bolesti preporuka je da ne ulaze.

Za kraj, Sfinga fantastično biće u podnožju Keopsove piramide. Najtajanstvenija svjetska skulptura spoj je tijela lava i glave faraona sa zmijskom kobrom na vrhu. Naziv je dobila zbog fizičke sličnosti sa mitskim stvorenjem tijela lava i ljudskom glavom. Sfinga je visoka 20m i duga 73m. Arheolozi smatraju da je izgrađena tokom četvrte egipatske dinasije, ali mnogi vjeruju da je izgrađena dosta ranije.

Još jedan od simbola Kaira je i džamija Al-Azhar. Džamija Al-Azhar je prva izgrađena džamija u Kairu, a otvorena je 972. godine. Tokom svog postojanja, džamija je promijenila svoj izgled, ali drevni temelj je ostao netaknut. Nalazi se u Islamskom Kairu, odnosno centralnom dijelu Kaira. Također, u ovom dijelu gradu izgrađena je i prva džamija na području Afrike, džamija Amra ibn El-Asa.

Ukoliko vam ostane vremena, posjetite i Khan el-Khalili bazar. Fascinantni bazar izgrađen je 1382. godine, a poznat je i kao turski bazar tokom Osmanskog carstva. Možete pronaći razne suvenire, začine, papirnuse, tepihe, nakit i mnoštvo drugih proizvoda. Samo ne zaboravite da se cjenkate.

Kairo, grad koji će vas zasigurno fascinirati. Vjerovatno da boravite još dan ili dva, imali biste dosta za posjetiti i vidjeti, obzirom da kroz one day trip dosta dijelova grada vidite iz autobusa zbog ograničenog vremena. Uživajte, istražujte, upoznajte se sa dugom i bogatom historijom, kupite egipatski čaj, oslikane papiruse, proberite začine, kupite unikatni srebreni nakit na kojem je vaše ime ispisano hijeroglifima, pismom koje su koristili drevni egipćani, kažu da vam donosi sreću.

Više informacija i na blogu Nai’s Travel Tips.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content