Upoznajte podzemni svijet Duvanjskog polja i Buškog jezera

  Upoznajte podzemni svijet Duvanjskog polja i Buškog jezera

  Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada u sklopu projekta Krška polja III realizira manji projekt “Razvoj speleoturističke ponude Duvanjskog polja i Buškog jezera”.

  Foto: SD Mijatovi Dvori

  Kod najatraktivnijih speleoloških objekata tog kraja postavljeni su infopaneli, a to su ponor Kovači, izvor Ričina i špilja Dahne.

  Duvanjski kraj je bogat jedinstvenim i zanimljivim speleološkim objektima koji predstavljaju veliki turistički potencijal. Naime, na planinskim masivima oko Duvanjskog polja i Buškog jezera nalazi se preko 200 speleoloških objekata u koje se ubrajaju jame, pećine, urušene vrtače. Jedan od najznačajnijih je pećina Dahna, koja se nalazi iznad tomislavgradskog naselja Omerovići. Radi se o važnom arheološkom i paleontološkom lokalitetu na kojem je u ranijim istraživanjima pronađeno leglo i ostaci medvjeda, čija se procjena starosti kreće od pet do čak dvadeset hiljada godina.

  Izvor unutar pećine Dahna; Foto: Speleoklub Orbico

  Tokom prošlogodišnje međunarodne speleološke i naučno-istraživačke ekspedicije na tom lokalitetu pronađene su kosti, zubi i cijeli skelet pećinskog medvjeda, kao i iznimno rijedak i jedinstven nalaz – fosilizirani otisak medvjeđe šape u blatu.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  BUŠKO JEZERO

  OTKRIVENA NAJDUBLJA JAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

  ZAVIRITE U NAJDUBLJU JAMU U BIH, FENOMEN HERCEGOVAČKOG PODZEMLJA