Uređena planinarska staza na Ormanju kod Sarajeva

Na planini Ormanj, udaljenoj dvadesetak kilometara južno od Sarajeva, nedavno je u volonterskim akcijama uređena planinarska staza prema brdu Šišan.

Ilustracija: Pixabay

Prema rezultatima arheološkog istraživanja iz prošlog vijeka na ovom brdu i njegovoj okolini su otkriveni ostaci grnčarije iz prethistorijskog i rimskog doba, a na samom vrhu brda pronađeni su ostaci suhozida koji vjerovatno potječe od neke stražarnice.

Planinarsko društvo Skakavac u partnerstvu sa planinarskim društvom “FASTO” kroz organizaciju trke Ormanj trail koja će se održati 29. oktobra 2022. godine, promovira ovo skoro nepoznato područje i čini dostupnim planinarima, trkačima i ljubiteljima aktivnosti u prirodi.

Staza je dužine 6,5 kilometara i prolazi raznovrsne šumske puteve, izvore, brdo Šišan, stjenoviti greben i vrh Ormanja na 1144 metara nadmorske visine, što je čini idealnom za sve one koji prvi put žele iskusiti planinsko trčanje.

Motivi sa artefakata pronađenih na nalazištu kod Šišana korišteni su za izradu logotipa događaja i finišerskih medalja trke koje izrađuje grnčarska radionica JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Projekat osim poboljšanja zdravlja kroz sportske aktivnosti ima za cilj promociju lokalne zajednice, njenih resursa i razvoj volonterizma.

Još uvijek nije dovoljno poznato da na Ormanju postoji ferata i brojni uređeni smjerovi za sportsko penjanje, a ovaj projekat će skrenuti pažnju javnosti na bogatstvo kulturno-historijskih i sportskih sadržaja planine Ormanj.

Sve informacije o trci (staza, vrijeme trke, način prijave, cijena kotizacija) su dostupne na internet-stranici Ormanj trail, kao i više informacija o samom projektu za one koji bi željeli podržati projekat i doprinijeti razvoju lokalne turističke ponude.

Kako doći do Ormanja?

Prilaz Ormanju je moguć iz dva pravca: iz Hadžića preko Grivića i Košćana, te iz pravca Pazarića.

Ukoliko dolazite iz pravca Sarajeva, po dolasku u Pazarić se ne ulazi u samo mjesto, nego sa magistralnog puta skrenite desno asfaltnom cestom prema selu Doljani i naprijed, malo manje od dva kilometra, do Planinarskog doma Ormanj.
 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content