Uređuje se Veliko polje na Igmanu

Povodom održavanja 53. EFNS-a Sarajevo 2023, koji će se održati u periodu od 5. do 11. februara 2023. godine na Velikom polju na Igmanu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finansira obnovu tehničke baze, strelišta, kao i ski staze za biathlon.

 

Foto: Semra H. / Furaj.ba

S ciljem dodatnog uređenja ovih olimpijskih sadržaja i njihove zaštite i očuvanja, ministar privrede KS Adnan Delić potpisao je danas sa direktorom preduzeća KJP “Sarajevo-šume” doo Sarajevo Samirom Omerovićem sporazum o sufinansiranju ambijentalnog uređenja Velikog polja na Igmanu.

“Aktivno radimo na uređenju olimpijskih sadržaja na Velikom polju na Igmanu, kako zbog održavanja ovog prestižnog takmičenja u nordijskim disciplinama koje je planirano za početak februara sljedeće godine, tako i zbog naših građana i turista koji će već od sljedeće godine imati priliku koristiti ove obnovljene sadržaje na Velikom polju. Ambijentalno uređenje, osim estetske funkcije, ima i ulogu zaštite staze i lokaliteta Velikog polja ogradom, a svakako su planirani i sadržaji koji će se koristiti tokom ljeta”, najavio je ministar Delić.

Direktor Omerović objasnio je da se radi na uređenju šireg prostora Velikog polja, ne samo dijela oko ski staze za biathlon.

“Shodno sporazumu koji smo danas potpisali Ministarstvo privrede finansirat će izradu i postavljanje sedam nadstrešnica sa klupama i stolom, 20 info panela na uzvišenjima iznad svake raskrsnice na biathlon stazama, 20 korpi za otpatke, te uređenje amfiteatra i postavljanje drvenih ograda u ukupnoj dužini od 300 metara”, pojasnio je Omerović.
Uz ambijentalno uređenje, preduzeće “Sarajevo-šume” radit će i na čišćenju nakupljenog anorganskog otpada na širem području Velikog polja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content