Uskoro i iz Tuzle letovi za Istanbul

Grčka aviokompanija Lumiwings uskoro bi trebala saobraćati na relaciji Tuzla – Istanbul

Foto: Furaj.ba

Nedavno je stiglo odobrenje turske državne direkcije za letove na pomenutoj relaciji, a Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) trenutno radi na tehničkim pripremama za uspostavljanje linije.

Letovi na relaciji Tuzla – Istanbul mogli bi početi u martu. Do marta trebaju se utvrditi cijene karata, koliko će biti letova u toku sedmice i druge informacije od koristi za putnike.

Pored aktivnosti na uspostavi novih linija na MAT-u se intenzivno radi na pronalasku novčanih sredstava za ugradnju navigacionog sistema ILS CAT 3. Urađena je studija, a ako projekt bude implementiran na MAT će moći slijetati i polijetati evioni u uslovima minimalne vidljivosti.

Sisteme ILS CAT 3 u regionu imaju aerodromi u Beogradu i Zagrebu. Bosna i Hercegovina, generalno gledano, zbog magle ima probleme na svim aerodromima, a MAT je jedini aerodrom u BiH na koji se može postaviti navigacioni sistem ILS CAT 3.

Javni poziv

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je javni poziv za aviokompanije koje žele razvijati postojeće ili uvesti nove linije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. U javnom pozivu je aviokompanijama na raspolaganje stavljeno 19 linija, a njihov je zadatak da ponude jedinstvenu cijenu za rotaciju, odnosno let u oba smjera.

U javnom pozivu aviokompanijama je ponuđeno 19 destinacija, najviše je u Njemačkoj, njih osam, i to Frankfurt Hahn, Berlin, Saarbrücken, Hamburg, Baden-Baden, Nürnberg, Köln i Friedrichshafen, četiri destinacije u Švedskoj su Götheborg, Stockholm, Halmstad i Malmö, zatim Esbjerg i Billund u Danskoj, Beč i Salzburg u Austriji, Maastricht i Eindhoven u Nizozemskoj i Istanbul u Turskoj.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content