Usluga od 5 zvjezdica među oblacima i na zemlji

Aerodrom kroz slova i brojke – 10 zanimljivih stvari koje morate da znate

Aerodrom Hamad International Airport (HIA) se nalazi 16km od centra grada i 4km od sadašnjeg aerodroma u Dohi. Trenutno najnoviji aerodrom u svijetu, koštao je 15 milijardi dolara.

 

  • Aerodrom se prostire na površini od 29 kvadratnih kilometara, odnosno 2,900 hektara, što predstavlja površinu veću od trećine površine na kojoj se nalazi sam grad Doha, ili površinu od 4061 fudbalskog terena.
  • 60% od ukupne površine na kojoj se prostire ovaj aerodrom izgradjeno je nasipanjem zemlje u more. Preko 8 miliona kubnih metara domaćinstava i komercijalnog otpada je uklonjeno u cilju izgradnje aerodroma. Ovo je najveći ovakav projekat u oblasti zaštite životne sredine u Zalivskom regionu do sada, i jedan od najvećih grinfild aerodroma na svijetu.
  • Početni kapacitet vazdušne luke u Dohi biće od 30 miliona putnika godišnje, a kada aerodrom bude kompletno završen, očekuje se da će moći da primi do 50 miliona putnika godišnje.  U jednom satu, aerodrom ima kapacitet da primi 8 700 putnika.
  • Preko 50,000 radnika je bilo angažovano na izgradnji aerodroma. To uključuje oko 1,000 arhitekata, dizajnera, konsultanata, inžinjera i project menadžera.
  • Kako bi površina aerodroma bila osvijetljena u potpunosti u svakom trenutku, neophodno je 1,628 lampiona
  • Aerodrom je trenutno deveti najveći aerodrom na svijetu, i nalazi se ispred JFK-a.
  • Na aerodromu, na površini od 25,000m2 se nalazi preko 70 brendiranih prodavnica, kao i 30 restorana i kafea, na preko 15,000m2
  • Jedan od najvećih ketering kompleksa na svijetu je u sklopu novog aerodroma u Dohi. Površina na kojoj se prostire je 69,000m2, a kapacitet dostiže pripremu i do 150,000 obroka dnevno. Za to je potrebno 1,800 zaposlenih (350 kuhara) i preko 100 vozila za brzu i efikasnu uslugu. Uslugu od 5 zvjezdica!
  • Kada bi se svi putevi na aerodromu postavili jedan pored drugog, dobili put od 44km
  • 2 piste su tako dizajnirane, projektovane i izgradjene za najveće i najmodernije avione na svijetu. 4,850 metara dugačka pista je samo 150 metara kraća od najduže komercijalne piste na svijetu. Druga pista je duga 4,250 metara.

Motiv vode je bila vodeća inspiracija u izgradnji novog aerodroma, kako spolja tako i unutra. Tako većina zgrada, od ukupno 100 u kompleksu aerodroma ima ove motive, dok je i krov na putničkom terminalu u obliku talasa. Veličanstveni Emiri Terminal spolja podsjeća na jedrenjak i proteže se na 16,000 kvadratnih metara, a terminalski kompleks je ispirisan talasima Persijskog zaliva. Pomoćne prostorije imaju talasastu metalnu strukturu krova.

U cilju očuvanja energije pregradni zidovi putničkog terminala su obloženi kako bi smanjili izloženost suncu, a krov obezbeđuje hlad i izolovan je. Mehanički sistemi uključuju senzore za CO2, koji regulišu strujanje vazduha na osnovu trenutne popunjenosti prostora.

Putnici će se tokom tranzitiranja na novom aerodromu osjećati kao da su posjetili neku čuvenu galeriju, kao na izložbi, jer će imati priliku da vide umjetnička djela velikih međunarodnih umjetnika i lokalnih kulturnih grupa.

Sistem za prtljag je urađen po najsavremenijim standardima u cilju obezbjeđivanja efikasnosti. Sistem je u potpunosti automatizovan i po satu je u mogućnosti da prebaci 19,500 torbi (70% prtljaga putnika koji tranzitiraju i 30% prtljaga putnika kojima je krajnja destinacija Doha.

U cilju što bržeg transfera na aerodromu, putnici će moći da se sa sjeverne do južne strane aerodroma prebace vozom. Ako putnik ima malo više vremena do sljedećeg leta, u tranzitu će moći da uživa u smještaju u hotelu od 4 zvjezdice, ili će moći da posjeti bazen, 5 vrlo otmjenih spa prostora, 2 terena za skvoš, saune i teretanu.

Sistem prijema prtljaga je urađen po najsavremenijim standardima u cilju što bolje efikasnosti. Sistem je u potpunosti automatizovan i po satu je u mogućnosti da prebaci 19,500 torbi (70% prtljaga putnika koji tranzitiraju i 30% prtljaga putnika kojima je krajnja destinacija Doha).

  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content