Uspjesi koji su obilježili 2019. godinu: Godina u znaku Azrinog zlata i Amelovog srebra

Ova godina bit će zapamćena po velikim uspjesima naših sportista, naučnih i kulturnih radnika, te bh. učenika širom planete. Najznačajnije od njih smo i zabilježili…

Priredila : Zana KOLOŠ-MULABDIĆ

Deset medalja iz Abu Dhabija

Bh. sportisti koji su učestvovali na Paraolimpijskim igrama u Abu Dhabiju u martu ove godine osvojili su čak deset medalja. Na ovom takmičenju, globalnom pokretu za inkluziju, kroz 50 godina održavanja dosad je aktivirano pet miliona sportista u 170 država. Naši predstavnici osvojili su medalje u stonom tenisu, plivanju i atletici.

Larisa je viceprvakinja Evrope

Naša najtrofejnija i najuspješnija džudistkinja Larisa Cerić na Evropskom prvenstvu, koje se održalo u sklopu Evropskih igara u Minsku, osvojila je srebrenu medalju u kategoriji preko 78 kilograma. Ovo je njeno treće srebro na evropskim prvenstvima.

 Amelovo zlatno srebro u Dohi

Bh. atletičar Amel Tuka osvojio je srebrenu medalju u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi. U finalnu smotre najboljih na svijetu, Amel je ostvario najveći uspjeh u historiji sporta u našoj zemlji. Također, osvajanjem srebra naš takmičar ostvario je i najbolji rezultat u karijeri, nakon bronzane medalje koju je osvojio u Pekingu.

 Bosanka među 10 svjetskih  naučnika

Jedina iz Evrope koja se našla na listi među 10 vodećih naučnika inovatora u svijetu starosti do 40 godina je Sana Alajmović. Rođena u Olovu, a odrasla u Švedskoj, svestrana Bosanka prije pet godina došla je na ideju da pokrene vlastitu agenciju putem koje je izumila biotehnologiju, koja ljudima pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Njena kompanija Singrid Therapeutics  danas je jedna od vodećih na tržištu.

Sašino Porijeklo nagrađeno na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Njemački pisac bh. korijena Saša Stanišić je za svoj roman Porijeklo dobio nagradu za najbolji roman na Frankfurtskom sajmu knjiga. U ovom romanu autor piše o svojoj baki, koja lagano gubi pamćenje, te o bijegu njegove porodice iz BiH u Njemačku. Savez njemačkog izdavaštva proglasio je Sašin roman  Najboljom knjigom godine.

Elmini scenariji na svjetskim filmskim festivalima

Bh. scenaristica Elma Tataragić svojim djelima ove godine postigla je velike uspjehe. Filmovi Šavovi, te Bog postoji, zove se Petrunija za koje potpisuje scenarije, na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu nagrađeni su s nekoliko priznanja. Posljednje u nizu za Petruniju su nagrade na Seville Film Festivalu, nagrada arapskih filmskih kritičara za najbolji evropski film, te nagrada Vijeća Evrope Lux Film Prize u Strazburu sredinom novembra.

Sanjinova zlatna desetka

Najbolji bh. takmičar u bilijaru Sanjin Pehlivanović ušao je historiju kao prvi igrač koji je čak tri puta uspio pobijediti svjetskog prvaka u kineskom bilijaru Garetha Pottsa. Prošle godine Sanjin je također odbranio naslov evropskog juniorskog prvaka u disciplini Devetka, a u holandskom gradu Veldhovenu na Omladinskom evropskom prvenstvu u bilijaru osvojio je zlatnu medalju u disciplini 10.

Naši najtrofejniji sportaši

Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci u 2019. godini osvojili su svoju ukupno 23. medalju na velikim međunarodnim takmičenjima. Titula viceprvaka osvojena na Evropskom prvenstvu održanom u Mađarskoj je šesto srebro u kolekciji uz još 14 zlatnih i tri bronzane medalje.

Mladi Tuzlaci osvojili 15 medalja

Učenici Richmond Park International Secondary School Tuzla na The World  Scholar’s Cup-u, koji je sredinom godine održan u holandskim gradovima Haagu, Roterdamu i Amsterdamu u kategorijama pisanja eseja, debata i tokom kviza znanja, osvojili su 15 medalja. Od toga čak tri zlatne i 12 srebrenih.

Bh. učenici zablistali na  Genius olimpijadi

Na međunarodnom takmičenju za srednjoškolce, čiji je cilj prezentiranje projekata u cilju zaštite okoliša, ekipa predstavnika naše zemlje osvojila je četiri nagrade. Učenici su se u New Yorku takmičili u pet kategorija: nauka, pisanje, umjetnost, biznis i muzika. Predstavnici naše zemlje osvojili su zlatnu i tri srebrene medalje.

Zlatna džudistkinja Azra

Azra Dedić, članica Džudo kluba Una iz Bihaća na Evropskom prvenstvu u džudu osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 70 kg. Ova 24-godišnja djevojka iz Bihaća, koja ima Down sindrom prva je zaposlena osoba s Down sindromom u našoj zemlji. Vlasnica je crnog pojasa u džudu prvog dana, te dobitnica brojnih nagrada i priznanja. Bravo Azra!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content