Uspomene na Olimpijadu mladosti u Sarajevu

U februaru 2019. godine, glavni grad Bosne i Hercegovine bio je u znaku Evropskog olimpijskog festivala za mlade.

Foto: Grad Sarajevo

Spektakularnom ceremonijom “We create together” (Stvaramo zajedno), na Koševu je otvorena manifestacija sporta i mladosti, a naš grad postao je jedini u regionu sa dvije olimpijade u svojoj historiji.

ZOI ’84 i EYOF 2019 govore o našoj bogatoj sportskoj historiji, a pjesma „Za pravu raju“ upravo je posvećena Evropskom olimpijskom festivalu za mlade i promovirana na press konferenciji održanoj na ledenoj plohi Olimpijske dvorane „Juan Antonio Samaranch“.

Foto: Grad Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je uoči spektakla na Koševu u svom obraćanju istakao da je ova pjesma dio scenarija Ceremonije svečanog otvaranja u kojem će učestvovati više od 700 mladih iz cijele BiH.

“Spremni smo da kažemo ‘Dobro došli’ svim učesnicima i delegacijama iz 46 zemalja koji će biti gosti grada Sarajeva“, kazao je tada Skaka.

Pjesmu „Za pravu raju“ izveli su Laka&Mirela&Tarik uz pomoć prijatelja i Groodvy-a, maskote EYOF-a.

Osim pjesmom, Festival mladosti će ostati zapamćen i po unikatno dizajniranim medaljama. Kako je i sama maskota igara ‘Groodvy’ stilizirana grudva snijega, tako je i medalja nepravilnog oblika i sa obje strane ima gravirane oznake EYOF-a.

Foto: Grad Sarajevo

Medalja predstavlja mladost, dinamiku i strast prema sportu. Ne samo da je obilježila pobjednike, nego ostala trajni simbol Olimpijade mladosti.

Više od dvije hiljade sportista, trenera, službenih lica, članova delegacija iz 46 evropskih država boravilo je u olimpijskom Sarajevu.

Foto: Grad Sarajevo

Olimpijski plamen na stadionu Asim Ferhatović Hase zapalila je Larisa Cerić, jedna od najboljih sportašica Bosne i Hercegovine u njenoj historiji.

Hiljade mladih ljudi iz cijele Evrope koji su učestvovali u EYOF-u, donijeli su svojim kućama atraktivniju sliku o Bosni i Hercegovini, te će se pravi efekti, u tom smislu, osjetiti u godinama koje su pred nama.

Foto: Grad Sarajevo

Zato što jedan članak nije dovoljan…

OVO SU MEDALJE EYOF-A 2019: SIMBOL MLADOSTI I STRASTI PREMA SPORTU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content