Uzbudljivo ljeto u Jajcu

Nekadašnji kraljevski grad u srcu srednje Bosne, na obalama rijeka Plive i Vrbasa, okružen je rijekama i prekrasnim jezerima, šumom i zelenilom. Grad za kojeg  su vijekovima znala brojna carstva i kraljevstva mogao bi biti pravi izbor za vaš ovogodišnji ljetni odmor. U Jajcu vas čeka uzbudljivo ljeto bilo da želite testirati svoju hrabrost na ziplineu iznad vodopada ili se želite opustiti uz jezera, plivati, veslati ili biciklirati, bit će to sigurno odmor koji ćete pamtiti cijeli život.

Foto: TZ Jajce

Autorica: Semra Hodžić

Zipline preko vodopada

Jajce je jedini grad na svijetu koji u svome strogom centru ima veličanstven vodopad, koji vas dočekuje na ulazu i već od prvog trenutka ostavlja bez daha. Nalazi se na posljednjoj sedrenoj kaskadi rijeke Plive, koja se ispod njega ulijeva u Vrbas. Ovdje dolazite da zaboravite na sve, da nakratko isključite mozak i pročistite misli hukom vode koja pada. 

Foto: JU Agencija Jajce

U deset metara dubok bazen formiran ispod njega skače veliki broj hrabrih skakača, koji za gledaoce svakog ljeta prirede nezapamćen spektakl. Ove godine, najhrabriji posjetioci moći će se okušati i u popularnom ziplineu dužine 250 metara, od platoa iznad vodopada s grebena do vidikovca s druge strane vodopada.

Plivska jezera

Ako ste sportskog i avanturističkog duha, i odmor želite provoditi u pokretu pravo mjesto za vas su kupališta na Plivskim jezerima koja su najveća prirodna jezera u našoj prekrasnoj domovini i njen nacionalni spomenik, smještena samo pet kilometara od Jajca. Najviše kupača svake godine privlači plaža Brana, nastala pedesetih godina prošlog stoljeća. Do plaže se dolazi automobilom kojeg možete ostaviti u hladovini šume. Kupalište se sastoji od tri kaskade koje smiruju zelenu rijeku i stvaraju bazene pogodne za kupanje, sa toplom i mirnom vodom. Malo ko zna da prvu kaskadu čine slapovi, a oni koji su uživali u njima, kupali se ili na njima masirali leđa, kažu da su tako zamišljali rajske vrtove. Iako su sve kaskade posebno lijepe i atraktivne, najprivlačnija je druga jer se preko nje može preći s jedne na drugu stranu rijeke Plive. Ipak, peškire ili stolove i stolice postavite na lijevoj obali jezera jer je tu sva zabava. Na velikoj plaži ima mnogo mjesta za one koji žele dobiti boje, ali i one koji se u debeloj hladovini žele skloniti od sunca i odmarati. U blizini je teren za odbojku, te mjesta za roštilj, koji će dodatno začiniti ljetni dan koji ćete ovdje provesti. Djeci će biti posebno zanimljivo, jer u čistoj Plivi ima mnogo patkica i riba, koje mališani mogu mrežom loviti u plićaku. Ni na jednoj plaži gdje ste bili niste mogli zapaziti prekrasne viline konjice raznih boja kao ovdje gdje ih ima na pretek. Plivsko jezero vole i ljubitelji skokova, pa je za njih postavljena i skakaonica, no nemojte se začuditi ako ih vidite da skaču i sa obližnjih stabala. 

Foto: TZ Jajce

Veliko jezero

Vode Velikog jezera idealne su za vožnju kajakom ili kanuom, koje možete iznajmiti petkom, subotom ili nedjeljom od kajaškog/kanu kluba Jajce. Na jezeru možete iznajmiti i pedaline na solarni, električni ili pogon s akumulatorom, te obične pedaline, ali i brodice za plovidbu na kojima je, uz prethodnu najavu, moguće organizirati i ručak. Za one koji žele više zabave i adrenalina, lokalci iznajmljuju i lopte na vodi, a posebno će vas oduševiti rafting safari niz rijeku Plivu tokom kojeg ćete uživati u smaragdnoj boji rijeke i njenom prirodnom okruženju koje je dom brojnim pticama, ribama, a ovdje čak možete sresti i vukove. Od marta do oktobra na rafting je moguće ići po cijeni od 30 do 50 KM, a za sve one željne malo većeg adrenalina preporučujemo rafting na Vrbasu kojeg obavezno isprobajte od maja do oktobra. 

U sezoni se na Plivskim jezerima može naći smještaj u kampu, hotelu Turist 98 ili Plivsko jezero na čijim ćete terasama uživati u prekrasnom pogledu na ova čuda prirode, a smjestiti se možete i u brojnim privatnim vikendicama ili apartmanima. Kraj jezera su šetnice kraj kojih se možete vozati quadri biciklima, djeca se mogu zabaviti na trampolinama, a u pogledu na jezero možete uživati i kroz romantičnu vožnju kočijom.

Izletište na Mlinčićima

Na sedrenim pragovima Plivskih jezera lokalni tesari još u srednjem vijeku izgradili su dvadesetak vodenica koje se odmilja zovu mlinčići, a koji su bili rado viđen motiv na razglednicama Austro-Ugarske monarhije. 

Na Mlinčiće se osim zbog šetnje rado dolazi roštiljati, gdje ćete uživati uz huk rijeke i zelenilu koje odmara oči i dušu. Na izletištu su ugrađeni roštilji, a na vama je samo da ponesete hranu, sto i stolice. Moguće je iznajmiti i bicikla kojima se možete voziti ruralnim stazama dugim četiri kilometra, ili uređenim stazama od samog centra grada do Plivskih jezera. 

Mogućnosti za aktivan odmor u Jajcu je mnogo, a prirodne ljepote koje ga okružuju idealne su za ljubitelje svih vrsta aktivnosti. Samo dođite u Jajce!


Oni koji žele bolje upoznati Jajce i historiju Bosne i Hercegovine u doba kada je ona bila kraljevstvo uživat će u otkrivanju njegovih 29 nacionalnih spomenika


Rafting tour Jajce

Kontakt telefon: +387(0)63358875

Kajak/kanu klub Jajce 

Kontakt telefon: +387(0)63983706

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content