Evropska prijestolnica pametnog turizma za 2022. godinu

Španski grad Valencia je proglašena evropskom prijestolnicom pametnog turizma za 2022. godinu.

Foto: Pixabay

Žiri Evropske komisije je odabrao upravo Valenciju, jer je prepoznao niz projekata kojima je posvećen grad, a koji promoviraju pametni turizam: umrežavanje i propagiranje razvoja inovativnosti, održivog i inkluzivnog turizma.

Stiglo je 30 prijava iz 16 različitih zemalja, uključujući Bordo (Francuska), Kopenhagen (Danska), Dablin (Irska), Firenzu (Italija) i Palmu (Španija).

Savjetnik za turizam Gradskog vijeća Valencije Emiliano Garcia potvrdio je da ova odluka Evropske komisije „predstavlja priznanje za rad na održivosti koji destinacija Valensija razvija, zajedno sa poslovnim sektorom“.

„Valensija se pozicionira kao kosmopolitska, inteligentna i održiva turistička destinacija, na nivou velikih turističkih gradova i evropskih prijestolnica”, rekao je dodajući da vode pionirske projekte u pogledu održivosti ili razvoja kompletnog turističkog obavještajnog sistema.

„Jasno nam je šta su naša najvažnija sredstva i maksimalno ih uvećavamo. Ova vijest je podsticaj da nastavimo da rastemo, da Valensiju učinimo sve dostupnijom, održivijom i digitaliziranijom“, zaključio je Garcia.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content