Van mačka s jezera Van

Van mačka s jezera Van

Van je grad u Istočnoj Anadoliji, smješten na 1750 m nadmorske visine sa približno milion stanovnika, poznat po istoimenom jezeru Van kojeg ovdašnje stanovništvo naziva morem. 

Mjesto je poznato po prekrasnoj bijeloj mački poznatoj po imenu Van mačka. Širom svijeta je poznata po različitoj boji očiju i činjenici da voli vodu i rado se kupa. Ima široki grudni koš, koji je dokaz njenih plivačkih sposobnosti, te guste svilenkaste nepromočive vlasi dlake, koje se osuše gotovo odmah, čak i u hladnim zimskim uvjetima. Tekstura krzna ove poludugodlake mačke je vrlo mehka i svilenkasta.. Oči su joj velike i ovalne, jedno oko plavo, a drugo boje jantara. Tijelo je dugo, snažno i mišićavo. Noge Turske Van mačke su srednje dužine, a šape okrugle. Uši su joj velike, smještene vrlo blizu, te visoko i uspravno na lubanji. Zaštićena je vrsta i ne može se sresti nigdje drugo osim u specijaliziranom muzeju „Kući Van mačke“.

Spomenik u gradu Van

Tursku van mačku krasi i karakter. Kaže se da je to pas u tijelu mačke. Mačka Van je prirodna pasmina a ne proizvod ukrštanja nastao ljudskim uticajem.


U Van smo putovali u oktobru 2010. na poziv Ureda za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.


 

Emira Azganović, Oktobar 2010.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VAN – JEZERO KAO MORE, HISTORIJA KAO LEGENDA