Van mačka s jezera Van

Van je grad u Istočnoj Anadoliji, smješten na 1750 m nadmorske visine sa približno milion stanovnika, poznat po istoimenom jezeru Van kojeg ovdašnje stanovništvo naziva morem. Van mačka 

Foto: Pexels-sergio-souza

Mjesto je poznato po prekrasnoj bijeloj mački poznatoj po imenu Van mačka. Širom svijeta je poznata po različitoj boji očiju i činjenici da voli vodu i rado se kupa. Ima široki grudni koš, koji je dokaz njenih plivačkih sposobnosti, te guste svilenkaste nepromočive vlasi dlake, koje se osuše gotovo odmah, čak i u hladnim zimskim uvjetima. Tekstura krzna ove poludugodlake mačke je vrlo mehka i svilenkasta.. Oči su joj velike i ovalne, jedno oko plavo, a drugo boje jantara. Tijelo je dugo, snažno i mišićavo. Noge Turske Van mačke su srednje dužine, a šape okrugle. Uši su joj velike, smještene vrlo blizu, te visoko i uspravno na lubanji. Zaštićena je vrsta i ne može se sresti nigdje drugo osim u specijaliziranom muzeju „Kući Van mačke“.

Spomenik u gradu Van Foto: Furaj.ba

Tursku Van mačku krasi i karakter. Kaže se da je to pas u tijelu mačke. Mačka Van je prirodna pasmina a ne proizvod ukrštanja nastao ljudskim uticajem.


U Van smo putovali u oktobru 2010. na poziv Ureda za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.


Emira Azganović, Oktobar 2010.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VAN – JEZERO KAO MORE, HISTORIJA KAO LEGENDA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content