Vaskrs – najveći hrišćanski praznik


U skladu s ustaljenom tradicijom, vjernici boje vaskršnja jaja na Veliki petak. Prvo obojeno jaje se ostavlja na strani do sljedećeg Vaskrsa i naziva se “čuvarkuća”, simbolizirajući zaštitu doma i blagoslov za porodicu.

Prema odlukama Nikejskog sabora, koje su i danas važeće u svim pravoslavnim crkvama, Vaskrs se proslavlja u prvoj nedelji nakon punog mjeseca koji sledi posle proljetne ravnodnevnice, ali uvek nakon jevrejske Pashe. Datum Vaskrsa se određuje u skladu s prirodnim kalendarom i uvek pada na nedelju s odstupanjem od 35 dana, tako da može biti između 4. aprila i 8. maja.

Vaskršnje slavlje označava kraj Velikog posta za vjernike, a prvi mrsni zalogaji obično su vaskršnja jaja koja, prema drevnom običaju, farbaju se u crveno kao simbol prolivene krvi Isusa Hrista. Legenda kaže da je Marija Magdalena prvo jaje poklonila caru Tiberiju po dolasku u Rim s porukom o Vaskrsenju. Jaje simbolizuje obnovu prirode i života te donosi radost kako onima koji ga daju tako i onima koji ga primaju.

U skladu s ustaljenom tradicijom, vjernici boje vaskršnja jaja na Veliki petak. Prvo obojeno jaje se ostavlja na strani do sljedećeg Vaskrsa i naziva se “čuvarkuća”, simbolizirajući zaštitu doma i blagoslov za porodicu.


Za Vaskrs je poznato da se farbaju jaja kojima će se ukućani počastiti nakon posta. Farbanje jaja tradicionalno je isključivo ženski posao, obično obavljen u sredu ili četvrtak pred Vaskrs, iako neki to rade i petkom, koji se smatra danom kada se izbjegavaju radnje. Postoje različite legende koje objašnjavaju zašto se farbaju jaja i zašto su crvena jaja posebno blagoslovljena. Jedna legenda kaže da su žene ofarbale jaja i ponudile ih vojnicima, koji su se zabavljali razgledajući raznobojna jaja, omogućujući Isusu da pobjegne. Crvena boja simbolizuje radost jer označava pobjedu života nad smrću, zbog čega se jaja često farbaju u crveno.

Na Vaskrs se tradicionalno ustaje rano, a ne preporučuje se zaspati prije ponoći, jer se vjeruje da bi u protivnom moglo doneti pospanost tokom čitavog leta, a ništa se ne bi uradilo.

Vaskrs se slavi tokom tri dana: Veliki petak (jedini dan kada u hrišćanskim crkvama nema službe), Velika subota i sam Vaskrs.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pravoslavni vjernici obično razmjenjuju pozdrave “Hristos vaskrse!” na koji se odgovara sa “Vaistinu vaskrse!”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content