Važno upozorenje GSS-a BiH onima koji pohode planine!

Zbog velikih nanosa snijega i niskih temperatura u gorju, najavljenih vremenskih prilika te povećane posjećenosti planinskih područja iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSS) pozivaju sve posjetitelje planina na veliki oprez zbog opasnosti od lavina, mogućnosti nestanka i smrzavanja te povreda na skijaškim stazama i izvan njih.

Foto: pexels-roman-apaza

Foto: pexels-roman-apaza

Vrlo visoka opasnost od lavina

Visoke količine snijega koje su prekrile gorje u kombinaciji s djelovanjem vjetra i najavljenim variranjem temperatura povećali su rizike za nastanak lavina na visoku razinu! Posebno visoki rizik od lavina postoji na strmim padinama (nagiba preko 30 stupnjeva), sjevernim i sjeveroistočnim obroncima.

UPOZORENJE PLANINARA: KAKO PREPOZNATI LAVINU I ZAŠTITITI SE OD NJE

Otežana orijenacija i iznimno niske temperature

I za najbolje poznavatelje terena i u idealnim uvjetima snijeg mjenja vizure i otežava orijentaciju. Velike količine snijega, mećave, naoblaka, vjetrovi i smanjena vidljivost u narednim danima dodatno će otežati orijentaciju i najiskusnijim posjetiteljima planina. Bez obzira na iskustvo i opremu u kojoj se krećete, dezorijentirani i bez zaklona, u ovakvim vremenskim uvjetima ste u pogibeljnoj opasnosti.

Povećan rizik od povređivanja i na uređenim skijalištima i izletištima

Zbog povećane posjećenosti izletničkih i skijaških centara u planinama povećana je opasnost od ozlijeđivanja. Posljednjih nekoliko dana pripadnici gorskih službi spašavanja koji osiguravaju skijališta imali su nekoliko ozbiljnih intervencija. Pri izlasku na skijališta dobro se zagrijte, opremite odgovarajućom opremom (odjeća, zaštitne nočale, kaciga za glavu) i striktno poštujte pravila i upute ponašanja na skijalištima. Ne napuštajte označene staze i uređene dijelove skijališta!

Ne idite u gorje ako nije nužno

Bez obzira na namjere vašeg odlaska u gorje razmislite prije nego se “prepustite” rizicima koji zbog trenutnih uvjeta i prognoziranih vremenskih prilika prijete narednih dana. O svojim namjerama obavjestite druge osobe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content