Večeras na nebu posljednji Supermjesec u godini i zvijezde padalice

U četvrtak, 11. augusta, pun Mjesec će imati svoj trenutak kada će ukrasti sunce i zakoračiti u snažan osjećaj nezavisnosti. Ova će lunacija ujedno biti i posljednji Supermjesec u godini, pa će zbog blizine Zemlji izgledati čak i veći od prosječnog punog Mjeseca.

Ilustracija: Pixabay

Fenomen supermjeseca označava trenutak kad je Mjesec najbliži Zemljinoj orbiti, zbog čega se golom oku čini još većim.

Tokom godine ovoj pojavi svjedočimo četiri do pet puta, a julski je ipak bio najveći ove godine.

Razna su vjerovanja oko toga utječe li zaista pun mjesec na kvalitetu sna a godinama se proučava utjecaj mjeseca na ponašanje i zdravlje ljudi.

Također, večeras bi se na nebu trebala vidjeti i kiša meteora, zvana Perzeidi, “suze svetog Lovre” ili zvijezde padalice, pojava koja se događa otprilike u vrijeme spomendana ovog sveca kojeg slave svi kršćani.

Iako će puni Mjesec ovog ljeta svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj nije nešto što se propušta! Ove godine, kako javljaju astronomi, maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. augusta.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore – kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Suze svetog Lovre, kako se kolokvijalno nazivaju Perzeidi, su male sitne čestice koje je davno za sobom posijao komet Swift – Tuttle koji postoji i dan-danas, no treba mu 133 godine da jednom obiđe Sunce, a dok se kreće, “sije” okolo čestice. Kada god Zemlja prođe kroz to područje čestica, mi nailazimo upravo na te meteore koji se još nazivaju i nebeskim krijesnicama. Mi vidimo taj usijani trag, plazmu, a ponekad možemo vidjeti i dim koji ostaje za njima ako je riječ o malo krupnijim česticama. One izgaraju na visinama od 50-100 kilometara što se inače može pratiti i radarom.

Ukoliko se odlučite posmatrati ove fenomene na nebu trebate pričekati barem desetak minuta da se oči priviknu na mrak.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content