Vedad Šabanadžović, strip-autor čija budućnost tek dolazi

Vedad Šabanadžović vrlo rano je počeo crtati. Prvi strip kupila mu je mama kada je imao pet godina – bio je to Veliki Blek. Zahvaljujući stripovima, naučio je i čitati.

Vedad Šabanadžović

Još od ranog djetinjstva veliki je poklonik i zaljubljenik stripa u čijem se crtanju i sam okušao. Nedavno je u galeriji “Bosna zemlja Božije milosti” u sarajevskom naselju Dobrinja otvorena njegova prva izložba, što je bio povod da se Vedadom razgovaramo o njegovim radovima.


Izložba Vedada Šabanadžovića – bijeg u iskričave i čudesne svjetove stripa | Furaj.ba

Galerija “Bosna zemlja Božije milosti” koja se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja otvorila je svoja vrata u subotu, 31. oktobra za izložbu slika, stripa, karikatura i ilustracija autora Vedada Šabanadžovića. “Konceptualni motiv izložbe, ali i cjelokupnog opusa je bijeg od surove stvarnosti u vesele, iskričave i čudesne svijetove slikarstva, karikature, humora, iluzija, realnih i nadrealnih događaja i likova.


“Počelo je sa italijanskim stripom, u početku sam čitao sve što je izlazilo na trafici (a to je bila produkcija Boneli/EsseGesse u edicijama Lunov Magnus Strip i Zlatna Serija novosadskog izdavača Dnevnik): Bleka, Komandanta Marka, Kapetana Mikija, Zagora, Teksa Vilera, Mister Noa…, kasnije sam se upoznao sa američkim (obje amerike) i francuskim stripom, uglavnom kroz izdanja Stripoteke i Strip Arta. Hugo Pratt, Hermann Huppen, Jean Giraud (Moebius), Enrique Breccia, John Buscema… samo su neki od autora koji su moja vječna inspiracija”, ispričao je autor Vedad Šabanadžović za Furaj.ba.

Autor: Vedad Šabanadžović

Budućnost za strip-crtača na ovim prostorima ne vidi, smatra da se ona svodi na puko preživljavanje. Kaže da je svjestan da time nije rekao ništa novo, da je odveć poznato da naši najpoznatiji autori svoj hljeb odavno zarađuju u inostranstvu, gdje se generalno više cijeni njihovo umijeće.

“Nemam neku iluziju da ću živjeti od crtanja, barem ne u skorije vrijeme, ali imam neke zacrtane planove (u glavi barem) kojih se tvrdoglavo držim. Nakon izložbe plan mi je da u neko skorije vrijeme objavim strip album, zatim crtani film itd”, otkrio nam je Vedad.

Sa izložbe Vedada Šabanadžovića

Reakcije publike na njegovu izložbu su više nego pozitivne, kolege iz svijeta stripa puni su podrške. Sudeći prema talentu kojeg posjeduje i kojeg su odmah prepoznali posjetioci izložbe, očekuje ga mnogo uspjeha u svijetu stripa.

Najviše pažnje na izložbi, a i na društvenim mrežama, privukao je lik Maze – nestašne djevojčice koja se sa svojim društvom pokušava probiti kroz dosadni život odraslih, nudeći neka svoja rješenja. Lik Maze nastao je još 2005, dok je Vedad bio student na Odsjeku za komparativnu književnost i bbliotekarstvo.

“Za lik je ustvari poslužila moja sestra, tj. moje sjećanje na nju kad je bila mala. Kao strip se Maza pojavila 2008. dok sam radio kao pripravnik u OŠ Sokolje, kao dodatak dječijem časopisu. I da, u zadnje vrijeme mi moja djeca daju najviše materijala za Mazu. Vremenom spoznate da život nije komplikovan, već ga ljudi takvim čine. Odrasli ljudi. I život osmogodišnjaka se može zakomplikovati, sad kad imam jednog (osmogodišnjaka), i ja to vidim. Pred Mazom je dug put. Tek treba da otkrije (i ismije) neke ljudske greške”, prokomentirao je Vedad.

Autor: Vedad Šabanadžović

Sa Mazinim predstavljanjem široj publici tek je počeo, iako se za nju donekle zna iz perioda prije par godina kad je izlazila u časopisu EU kids. U planu je izrada internet stranice, albuma i vjerovatno slikovnice.

Domaću strip-scenu prati onoliko koliko ima slobodnog vremena, a to je jako malo. Sa velikim brojem crtača je povezan preko društvenih mreža, tako da vrlo brzo sazna šta ima novo kod njih i u svijetu… Od strip-crtača iz Bosne i Hercegovine čiji rad preporučuje izdvojio je: Filipa Andronika, Senada Mavrića, Maju Pavlovića, Milorada Vicanovića Mazu, Midhata Kapetanović, Ismeta Erdića, Enisa Čišić, Ines Dedović, Borisa Stapića, Zdravka Cvjetkovića, Berina Tuzlića, Osmana Hajdarevića, Emira i Edina Durmiševića, Admira Delića itd.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content