Vinodolski zakon, najstariji zakon na našim prostorima

Novi Vinodolski je stari mediteranski grad, kolijevka hrvatskog turizma još od 1878. godine. Osim mora, Sunca i divnog odmora, u ovom gradu možete pronaći dokaze hiljadugodišnje historije. Kamene ulice, ostavštine Rimljana, te naslijeđe Frankopana arhitektonski, ali i kulturno i danas ukrašavaju ovaj gradu. 

U frankopanskom kaštelu s kulom Kvadrac je u 13. stoljeću donesen Vinodolski zakon, koji je najznačajniji pravni tekst o srednjovjekovnom životu na ovim prostorima. Na slavenskim jezicima od pravnih dokumenata je možda starija samo Ruska pravda, koja je napisana između 11. i 13. stoljeća. 

Dokument je pisan glagoljicom i predstavlja običajno pravo devet vinodolskih općina. Ovim dokumentom su prije svega uređeni odnosi i riješen sukob između Vinodola i krčkih knezova pod čiju je vlast općina Vinodol potpala 1225. godine. Razrađeno je krivično i baštinsko pravo, te su propisana kazne za krađu, uvrede i ubistva. Smrtna kazna nije postojala. Zakonske odredbe su donesene i o pravima žena, o njihovoj ličnoj i moralnoj zaštiti, te se, naprimjer, ženi nije smio skinuti veo bez njene dozvole. Prepisi su pohranjeni u sjedištima devet općina, ali originali nisu sačuvani. Najstariji rukuopis je pisan u 16. stoljeću i sačuvan je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu. 

U prostoriji gdje je potpisan Vinodolski zakon je 1996. osnovan Hrvatski institut za ljudska prava koji svoja polazišta crpi upravo iz tog zakona. U obnovljenom frankopanskom kaštelu danas se nalazi Gradska uprava, Gradski muzej i galerija, Gradska čitaonica i biblioteka, te galerija “Turnac” u istoimenoj kuli.

Pripremila Iman Azganović

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content