Vjetrenica – dragulj Hercegovine

BiH Bucket List Challenge – Izazov #95

Vjetrenica prestavlja najveći sistem pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara.

Vjetrenica

U svijetu se nalazi na prvom mjestu po bio-raznolikosti i njena dužina iznosi preko 7 km. Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stepeni.

U pećini živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je i dobila ime. Ipak, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka.

Na topografskoj površini iznad Vjetrenice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli zrak, hladi se i izlazi na glavni ulaz špilje. Stalna temperatura u pećini je 11 stepeni Celzijusa, a snaga vjetra u ljetnim danima iznosi 15 metara u sekundi.

Vjetrenica

Pećina je veoma prostrana i hidrografski bogata brojnim jezerima, vodopadima, potocima i manjim podzemnim tokovima koji teku u raznim smjerovima.

Na samom ulazu, na desnoj strani nalaze se dva srednjovjekovna reljefa, lov na jelena i viteški turnir, a starost pojedinih pećinskih crteža procjenjuje se na 10.000 godina. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti pećinskog medvjeda i leoparda.

Najsistematičnija naučna istraživanja je vodio češki znanstvenik Karel Absolon u razdoblju od 1912. do 1914. godine, kada otkriva gotovo sve danas poznate špiljske kanale. Po ovom naučniku je nazvan i jedan kanal (Abloslonov) koji je karakterističan po čestoj pojavi magle.

Od 2005. godine provodi se monitoring koji uključuje kontinuirano mjerenje temperature i pritiska zraka i vlage, brzinu i smjer strujanja zraka, te razinu vode.

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu. A po predanjima u njoj su živjele vile čiji se glasovi i danas mogu čuti.

Posjete Vjetrenici realiziraju se u periodu od 1. aprila do 1. oktobra svakim danom od 10 do 18 sati. Turistički obilasci Vjetrenice traju 40 do 60 minuta.

CIJENE ULAZNICA: 

Odrasli: 15,00 KM

Penzioneri: 10,00 KM

Studenti: 10,00 KM

Djeca do 15 godina: 8,00 KM

Djeca ispod 4 godine:  Gratis

Popusti su mogući za grupni dolazak, minimum 20 osoba.

Pećina može nekada biti zatvorena za posjetitelje zbog poplava i oštećenja zato je dobro prije polaska pozvati i provjeriti da li ulaz moguć.

ŠPILJSKI BONTON

Nosite duge pantolone i planinarske cipele. Nikako sandale ni cipele koje se kližu.

Uvijek budite uz vodiča, ne udaljavajte se od grupe.

Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča.

Ne ostavljajte smeće, ne zaboravite da je zaštićeni ekosustav visoke vrijednosti.

Nije dopušteno uvesti ljubimce.

Ne uzimajte rekvizite iz špilje!

Ne preporučuje se posjet djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.

Fotografije: Adnan Bubalo, ustupila JP “Vjetrenica”

Vjetrenica

KONTAKT:
+387 36 891 034
+387 36 891 034
info@vjetrenica.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content