Vjetrenica: Špilja u kojoj su živjele vile

BiH Bucket List Challenge

Izazov #96 – Posjeti podzemni dragulj Hercegovine

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji, čine ovu špilju jedinstvenom u svijetu. Legende kažu da su u njoj živjele vile čiji se glasovi i danas mogu čuti.

PEĆINA VJETRENICA

Najljepša špilja u BiH

Ukrašena prostranim hodnicima, dvoranama, vodopadima, stalnim potocima i manjim periodičnim tokovima s podzemnim jezerima, Vjetrenica je jedna od najljepših i najdužih špilja na svijetu. Spominje se prvi put davne 77. godine prvog stoljeća u prvoj svjetskoj enciklopediji Plinija Starijeg kao “ čuvena bezimena pećina iz koje snažno puše podzemni vjetar”. Na samom ulazu, na desnoj strain, nalaze se dva srednjovjekovna reljefa (stećka) uklesana u ravnoj stijeni, koji prikazuju scene lova na jelene i viteškog turnira, a starost pojedinih špiljskih crteža procjenjuje se na 10.000 godina. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti špiljskog  medvjeda i leoparda. Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je i dobila ime. Ipak, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojavi strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenjiva vanjska temperatura zraka.

Prva u svijetu po bioraznolikosti

Vjetrenica je najbogatija špilja u svijetu po bioraznolikosti. U njoj živi gotovo 230 različitih životinjskih vrsta, a najpoznatija je endemska čovječija ribica. U razdoblju od 1912. do 1922. godine češki istraživač Karel Absolon proveo je do tada najsustavnija biološka istraživanja. Po njemu je nazvan  kanal) karakterističan po čestoj pojavi magle (Abloslonov kanal). Mihajlo S. Radovanović od 1924. do 1929. godine provodi speleološka istraživanja s detaljnim nacrtom Vjetrenice i objavljuje prvu monografiju o Vjetrenici.

Nominirana za listu UNESCO-a

Za turističke potrebe uređena je prije 1964. godine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1952, dok se od 1965. nalazi u kategoriji specijalnih geoloških rezervata. Godine 2004. Vjetrenica je kandidirana na preliminarnu listu Svjetske baštine UNESCO-a, čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH, a od 2007. godine Prirodno-historijska oblast Zavale i Vjetrenica su uvršteni u preliminarnu listu Svjetske baštine UNESCO-a. 2021. godine usvojen je Zakon o proglašenju područja špilje Vjetrenice s dijelom Popovog polja zaštićenim krajolikom „Vjetrenica-Popovo polje”. Rad na zaštiti ovog prirodnog blaga dugotrajan je proces, a najvažniji rezultat postignut je opsežnim projektom koji je trajao od 2017. do 2019. godine.

Radovanovićev most – arhitektonsko savršenstvo 

Ulaz u Radovanićev kanal; Foto: JP Vjetrenica

Svi oni koji odluče posjetiti špilju Vjetrenicu ovog ljeta moći će vidjeti još jedan dragulj ovog bh. prirodnog blaga. Radovanovićev most je zidan kamenom i arhitektonski savršeno izveden još prije 60 godina! Kanal uz most malo je duži od 220 metara i završava sifonskim Crnim jezerom. Nalazi se gotovo 150 metara dalje od sadašnjeg kraja turističke staze i sigurno će obogatiti posjetu svima koji prošetaju Vjetrenicom.

Ćirinom prugom do Vjetrenice

Od ove godine turistička ponuda Hercegovine našla se i na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active. Tako sa ekipom Herzegovina Bike možete pedalati starom Ćirinom prugom do Vjetrenice. Staza počinje u Trebinju i vodi prema Vjetrenici i Zavali koja je konačna destinacija ove ekskurzije. U okviru ekskurzije predviđen je obilazak Vjetrenice i manastira u Zavali.

Nova šetnica

Željezničke šine iz austrougarskog perioda postavljene na prilaznom putu špilji služe već 120 godina kao osiguranje Vjetrenici. Njihova trasa je restaurirana, pa sada pored Vjetrenice ima lijepa šetnica iz pravca Crkvine, prilaz prema budućem Info centru u kojem će se moći kupiti i Monografija Vjetrenice koja je nedavno izdana. Riječ je o vodiču kroz Vjetrenicu, prvenstveno kroz bogatu raznolikost vrsta, izvrsnih mapa i mnogo fotografija.

Bonton Vjetrenice

Želite li da vaša posjeta Vjetrenici bude ugodna, obratite pažnju na sljedeće stvari:

  • Nosite duge hlače i planinarske cipele! Nepoželjne su sandale i klizave cipele.
  • Uvijek budite uz vodiča i ne udaljavajte se od grupe!
  • Ako se osjećate umorno, obavijestite vodiča!
  • Ne ostavljajte smeće!
  • Nije dopušteno uvesti ljubimce.
  • Ne uzimajte rekvizite iz pećine!
  • Ne preporučuje se posjeta djece mlađe od 4 godine, osoba s klaustrofobijom i onih s poteškoćama u kretanju.

Kako doći? 

Špilja Vjetrenica nalazi se na samom jugu zemlje, na području Općine Ravno, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 metara istočno od centra sela Zavala na 260 metara nadmorske visine. Od Mostara je dijeli 80 kilometara, a 12 kilometara zračne udaljenosti od Jadranskog mora.


Posjete Vjetrenici realiziraju se u periodu od 01.4. do 01.10. svakim danom od 9 do 19 sati. Turistički obilasci Vjetrenice traju 40 do 60 minuta.
Špilja može biti zatvorena za posjetitelje (u ekstremnim situacijama) zbog visokog nivoa vode (u zimskom periodu) zato je dobro pratiti obavijesti na web stranici www.vjetrenica.ba ili kontaktirati!


KONTAKT:

+387 36 891 034

+387 36 819 0361

info@vjetrenica.ba


BiH Bucket List Challenge

Izazov #96 – Posjeti podzemni dragulj Hercegovine

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili pećine Vjetrenica.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content