Vladarice Balkana uskoro ćete moći upoznati kroz aplikaciju

U septembru 2022. godine istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Univerziteta u Sarajevu – Elektrotehničkog fakulteta i Udruženja DIGI.BA uradili su snimanje VR videa i digitalizaciju izabranih muzejskih eksponata za EACEA Creative Europe projekat SHELeadersVR (Vladarice Balkana). Snimanja su obavljena u Kruševcu, Srbija, Skoplju, Makedonija, Kruje, Albanija i na Cetinju u Crnoj Gori.

Foto: Digi.ba

U okviru projekta “Vladarice Balkana” će u naredne tri godine biti kreirane VR i AR aplikacije koje će posjetiocima partnerskih muzeja predstaviti srpsku kneginju Milicu, makedonsku kraljicu Mariju Paleologos, bosansku kraljicu Jelenu Grubu, albansku kraljicu Vojsavu Tribaldu i crnogorsku kraljicu Izabetu Crnojević. Vladarice će se nalaziti u virtuelnim rekonstrukcijama zamkova u kojima su živjele i pripovijedaće o značajnim događajima iz svoje vladavine. Korisnici će imati priliku da virtuelno prošetaju kroz te objekte i pronađu digitalizirane eksponate.

“Uz pomoć eksperata historičara iz 5 zemalja Balkana i našeg produkcijskog tima, povešćemo posjetioce partnerskih muzeja na virtuelno putovanje u prošlost. Želimo da ova aplikacija motivira korisnike da posjete svih pet zemalja i upoznaju se sa njihovom historijom na atraktivan i moderan način”, rekla je koordinatorica projekta Selma Rizvić.

U prvoj godini projekta, pored ovog snimanja, planirano je i kreiranje scenarija za digitalne priče, druga godina će biti posvećena produkciji VR i AR aplikacija, a u trećoj godini izvršit će se evaluacija korisničkog iskustva i instalacija aplikacija u partnerske muzeje.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content