Voće i drugi plodovi na Zemlji koji se spominju u Kur’anu

  Voće i drugi plodovi na Zemlji koji se spominju u Kur’anu

  U ovozemaljskim vrtovima raste voće i drugi plodovi koje se spominju i u Kur’anu, svetoj islamskoj knjizi.

  Ilustracija: Pixabay

  Naime, težnja svih muslimana je da tokom ovodunjalučkog života steknu nagradu na drugom svijetu – džennet. Riječ džennet je islamski termin za ono što u drugim religijama predstavlja raj, a  označava vrt.

  Neki plodovi na našoj planeti spominju se u Kur’anu, a u neke od njih Bog se i kune, a to su: palme (hurme), šipak, grožđe, smokva, masline, kamfor (neki tvrde da je to kna), krastavci, pšenica, leća i crveni luk.

  Naprimjer, palme na kojima rastu hurme se spominju 21 put u Kur’anu, šipak 3 puta, grožđe i loza 12 puta, smokva se spominje samo u istoimenoj 95. suri, maslina 6 puta, banana, kamfor, krastavci, pšenica, leća i luk samo jednom, navodi se na stranici Medžlisa islamske zajednice u Mostaru.

  Prema tvrdnjama naučnika, prvo kultivirano voće na zamlji je pet voćki koje smo prve spomenuli: palma, šipak, grožđe, smokva i maslina. Banana, palma i šipak spominju se i kao džennetski plodovi.

  ”U njima će biti voća i palmi i šipaka, pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?!” (Ar-Rahman, 68-69)

  „ I među bananama plodovima nanizanim.“ ( Al-Waqi’a, 29)

  Za one koje bi to moglo zanimati, u glavnom gradu Katara – Dohi možete posjetiti „Kur’anski botanički vrt“ u kojem su zasađene sve biljne vrste koje se spominju u Kur’anu i hadisima.


  Jedinstveni botanički vrt: Svi plodovi spomenuti u Kur’anu na jednom mjestu