Vodič za drevni grad Hue

Hue je drevni imperijalni grad koji je bio prijestolnica Nguyễn dinastije, posljednje vladajuće porodice Vijetnama, čak 143 godine (1802 – 1945). Grad je bogat historijom i imat ćete priliku vidjeti 7 imperijalnih grobnica, citadelu i pagodu. Možete ploviti i Parfume rijekom, otići na plažu ili jednostavno šetati gradom koji nije haotičan kao ostatak Vijetnama. 

Mi smo obišli sve pojedinačno, ali preporučujemo da uzmete turu, jer su jeftinije i oduzimaju manje vremena. Turu je jeftinije rezervisati u agenciji kada dođete u grad, nego online. Obavezno provjerite da li su ulaznice uključene u cijenu. Prosječna tura će uključivati vodiča, posjetu citadeli, nekoliko grobnica, pagodi, plovidbu rijekom, te ručak i prijevoz od i do hotela.

Citadela je kompleks palača i manjih građevina gdje su živjeli kraljevi dinastije Nguyen. Dvjesto godina do danas, oko 140 objekata je očuvano u orginalu, mada su mnogi oštećeni, pogotovo tokom rata s Amerikom. Dio citadele se često naziva “Zabranjeni ljubičasti grad”, slično kineskom zabranjenom gradu, te je bio rezervisan za samo najbitnije ličnosti Vijetnama, uključujući kralja i njegovu porodicu.

Mi smo posjetili Khai Dinh i Minh Mang grobnicu. Khai Dinh grobnica je veoma impresivna, te ima gotičke, zapadnjačke elemente, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je ovaj kralj imao jako bliske veze s Francuzima. Nije bio veoma popularan u Vijetnamu, jer je često viđen kao francuska marioneta. Unutra možete vidjeti njegovu statuu od 18 metara, a ispod se nalaze njegovi ostaci.

Minh Mang grobnica je okružena prekrasnom prirodom i jezerima. On je bio drugi vladar Nguyen dinastije. Više od pola građevina ovog kompleksa je potpuno uništeno tokom američkog bombardovanja grada Hue. 

Thien Mu Pagoda je ikona Vijetnama i simbol grada Hue. Visoka je 20 metara, ima 7 spratova i prekrasan pogled na rijeku. Izgrađena je 1844. od strane vladara Thieu Tri, mada je prije toga više puta bivala srušena i ponovo izgrađena. Ovaj prekrasan uzorak vijetnamske arhitekture je nezaobilazan pri obilasku ovog grada.

Ako planirate kupovati odjeću, Hue je možda jeftiniji nego ostale popularne turističke destinacije u Vijetnamu. Dok ste u gradu obavezno probajte Hue palačinke od riže. Za ručak preporučujemo restoran Lac Thie, a za večeru definitivno Nook koji je jedan od najsimpatičnijih restorana u kojem smo ikada bili. Odsjeli smo u New Life Homestay koji je udaljen 15 minuta od citadele i uličnog marketa. 

Qatar Airways iz Sarajeva preko Dohe leti u u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang. Vrlo često imaju popuste u proljeće i jesen tako da vrijedi planirati putovanja unaprijed. 

Tekst i fotografije: Iman Azganović

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM: TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

HRANA U VIJETNAMU

VODIČ ZA 48 SATI U HANOIU

VODIČ ZA HA LONG BAY- SVJETSKO ČUDO PRIRODE

DA NANG: NAJLJEPŠE PLAŽE VIJETNAMA

THAN TAI, PARK VRUĆIH VRELA U VIJETNAMU

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

HRANA U VIJETNAMU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content