Vodič za Dubai – kako putovati i šta posjetiti?

Veličanstveni, glamurozni, luksuzni, aktraktivni grad sa najbržom stopom razvoja i prefiksom naj – Dubai. Od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, Dubai je drugi po veličini emirat i ujedno jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija u svijetu.

Foto: Pixabay/ Olgaozik

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) predstavljaju federaciju sedam emirata Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah i Fujairah, lociranih na jugoistočnoj strani Arapskog poluostrva. Ujedinjeni su 1971. godine, tačnije 2. decembra, a najveći emirat je i istoimeni glavni grad Abu Dhabi. Ako gledamo fotografije od prije 30 godina, Dubai nikada ne bismo ni prepoznali. Zahvaljujući novcu od nafte, koje ima tek 4 posto u Dubaiju od cjelokupne nafte Emirata, Dubai je vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih gradova na svijetu. Sve što se gradilo i još se gradi ima namjeru da bude najbolje, najljepše i najveće na svijetu! Sve što možete poželjeti sigurno ćete ovdje i pronaći. Tek kada ga posjetite shvatiti ćete koliko je fantastičan, koliko je još bolji i ljepši od svake fotografije koju ste vidjeli.

Da započenemo putovanje u Dubai. UAE su dobro povezani sa balkanskim zemljama tako da imate i više opcija za putovanje u ovu zemlju. Najjednostavniji je naravno direktni let sa aviokompanijom Fly Dubai, a možete letjeti iz Sarajeva i Beograda. Trenutno aviokompanija Fly Dubai svim putnicima pokriva troškove osiguranja od COVID-19, što podrazumijeva eventualne troškove liječenja i karantina za vrijeme liječenja. Svakako pored ovoga, ja uvijek preferiram da imam i svoje putno osiguranje. Biram osiguravajuću kuću Uniqa, a kupovinu osiguranja završim online u samo par koraka. Pored klasičnog putnog osiguranja, Uniqa omogućava i kupovinu putnog osiguranja sa dodatnim pokrićem za posljedice izazvane pandemijom COVID-19.

Državljanima Bosne i Hercegovine za ulazak u UAE potrebna je viza. Ukoliko putujete sa aviokompanijom Fly Dubai, vizu možete završiti u agenciji aviokompanije. U Sarajevu agencija se nalazi na 1. spratu sarajevskog aerodroma i cijena vize iznosi 100 €. Napominjem vam da vizu dobijete na svoj mail. Iako je sve online, meni je preporučeno da isprintam vizu koju su mi tražili na uvid u Srbiji ali ne i u UAE. Državljanima Srbije i Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u UAE. Ukoliko putuje preko turističke agencije, agencija za vas završava vizu. Zbog pandemije COVID-19 za ulazak u UAE potreban je i negativan PCR test ne stariji od 96 sati.

Moji sada već letovi za Dubai bili su iz Beograda i za nešto manje od 6 sati stižemo u Dubai. Slijećemo na Terminal 3 Dubai International Airport koji je ujedno i najveći terminal na svijetu. Nakon pasoške kontrole i uvida u negativan PCR test, čitam poruke „Your journey to hapiness begins here ..“  i uz miks različitih osjećaja radujem se upoznavanju Dubaija.

Kako smo kasno stigli u Dubai, do hotela gledamo u blještavilo grada i priznajem da sam tada tek poželjela da ga samo više istražim i upoznam. Tek tada sam možda i shvatila da sam stigla na još jednu od svojih #bucketlist destinacija.

Dubai je jedini grad u UAE koji ima metro. Grad je povezan sa dvije linije, crvenom i zelenom. Dubai Metro je pretežno nadzemni, a metro stanice prepoznati ćete vrlo jednostavno. Izgrađene su u obliku školjke, koje su simbol njihove prošlosti i onoga čime su se bavili na ovom području prije pronalaska nafte, a to je bio lov na bisere i školjke. Ako ostajete duže i koristiti ćete metro kao prevoz, moja preporuka je da uzmete Silver Card ili Gold Card. Cijena kartica (Silver i Gold Card) iznosi 25 AED i na njoj imate balans od 19 AED. Karticu kasnije možete nastaviti da punite. Vagoni imaju posebne dijelove, koji se odnose na ulazak samo za žene, te ulazak za vlasnike Gold kartica. Gold Card dijelovi vagona su kao business klasa u avionima. Cijene vožnje u ovom dijelu su veće nego u “regularnim dijelovima”. Kartice vrijede 5 godina. Cijena jedne single vožnje je 6 AED (sve zone).

Još jedna „servisna“ informacija za Dubai vezana je za SIM kartice. Iako mi je bilo preporučeno da kupim DU SIM karticu, nisam uspjela jer su me uputili na poslovnicu u Mall of the Emirates, koja je zadužena za turiste. Karticu sam na kraju kupila u Dubai Marina Mallu, od operatera ETISALAT.  Turistima se nude dvije opcija, prva koja uključuje 2GB interneta košta 125 AED, a druga 7,5GB i košta 200 AED. Kartica vrijedi 14 dana i pored interneta uključena je određena minutaža za lokalne pozive.

Dan po dan i sve više me Dubai fascinirao, sve više sam željela ostati još koji dan. Sada, nakon provedene tri sedmice u dva mjeseca u Dubaiju ovo je sve što ne smijete propustiti kada otpujete u Dubai.

1. Old Dubai

Vjerovatno na spomen Dubaija, prvo na što ćete pomisliti su najviše građevine, najluksuzniji hoteli, umjetna ostrva i sami luksuz. Ali, ne tako davno Dubai je izgledao sasvim drugačije. Stari Dubai, dio grada odakle je sve i počelo, dio koji većina turista izostavi tokom putovanja na ovu destinaciju, posjetila sam tokom drugog putovanja u Dubai.

Iranski trgovci su, pored ostalih, naselili područje današnjeg Dubaija, tačnije jedan kvart. Budući da su Iranci imali porijeklo iz grada Bastaka, kvart se nazvao po njima – Bastakija. Tek nedavno je to staro naselje preimenovano i zvanično se naziva Al Fahidi. Istraživanje započinjemo upravo od metro stanice Al Fahidi gdje nam je prvo odredište restoran Arabian Tea House, prva autentična kuhinja UAE. Ovdje možete probati tradicionalna arapska jela, kao i pića. Restoran je moja apsolutna preporuka.

U neposrednoj blizini nalazi se i Dubai Museum, koji je nažalost još uvijek zatvoren zbog pandemije. Cijena ulaza u muzej je 3 AED. Ulaskom u male ulice, dolazimo i do dijela koji se naziva Al Seef. Al Seef je novoizgrađeni dio u starom arapskom stilu, prepun je radnji tekstila, ručno rađene obuće, suvenira kao i zanimljivih kafića od kojih se posebno ističe, možda i najljepši, Starbucks.

Za samo 1 dirham možete preći do Deire i to vožnjom brodićem koji se ovdje naziva abra. Ako želite vožnju malo modernijom abrom, cijena vožnje je 2 dirhama i možete koristiti Silver karticu javnog gradskog prevoza. Deira je poznata po svom Gold Souk, ali ako imate vremena obiđite i Spice Souk, Herbs Souk, Tekstile Souk. U ovom dijelu nalazi se i Women’s Museum, prvi muzej ove vrste u arapskom svijetu. Muzej prikazuje polažaj žena u UAE tokom proteklih godina. Cijena ulaza u muzej je 20 AED.

Ovdje se nalazi još nekoliko bisera i atrakcija Dubaija, neki manje drugi više poznati. Iranska džamija je jedna od tih manje poznatih bisera Dubaija. Džamija Imam Hussein ili Iranska džamija u Dubaiju nalazi se u dijelu grada Satwa, na putu Al Wasl, nedaleko od džamije Jumeirah. Arhitektura džamije inspirisana je Perzijom i prekrivena je tradicionalnim plavim pločicama. Džamija se prostire na 2.500 kvadratnih metara i izgrađena je 1979. godine. Sličnog izgleda i arhitekture je Iranska bolnica koja se nalazi prekoputa džamije.

U blizini Iranske džamije nalazi se Etihad Museum, odnosno Muzej ujedinjenja. Muzej Etihad je najnoviji muzej i prema mnogima najimpresivniji. Muzej priča priču o Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nalazi se upravo na mjestu gdje je zemlja osnovana davne 1971. godine. Muzej Etihad prostire se na 26.000 kvadrata, a ulaz je dizajniran u obliku dokumenta na kome je potpisan Sporazum o ujedinjinju svih sedam emirata. Sedam stubova simbolizuje sedam pera kojima su vladari sedam emirata potpisali Sporazum o ujedinjenju.

Dubai Frame je ipak poznatija atrakcija Dubaija. Okvir koji predstavlja spoj historije grada i moderne arhitekture. Dubai Frame nalazi se u Zabeel parku i sastoji se od dva tornja visoka 150 metara koji su povezani staklenim mostom dugim čak 93 metra sa kojeg ja nisam smjela ni pogledati prema dolje. Ali, pogled na Dubai i zalazak sunca bili su fantastični. Prilikom samog ulaza u Dubai Frame, upoznati ćete se sa historijom grada, dok tokom izlaska vidjeti će njegovu budućnost. Cijena ulaza u Dubai Frame je 52,50 AED.

Iskreno, ja sam uživala u istraživanju ovog ne toliko popularnog dijela grada. Sigurna sam da ću tokom svake naredne posjete Dubaiju, bar na kratko ovdje svratiti i ponovo uživati.

2. Burj Al Arab & Jumeirah Madinat

Moderna tura obilaska grada počinje sa prvom lokacijom, a to je famozni hotel Burj Al Arab. Ako se pitate zašto, evo i odgovara. Hotel u obliku jedra nastao je sa idejom da postane simbol Dubaija, kao što je Eiffelov toranj u Parizu ili Opera House Sidneju. Nakon otvorenja 1999. godine hotel je jedna od najprepoznatljivijih građevina kako u Dubaiju, tako i u svijetu.

Burj Al Arab, doslovno u prevodu znači „Toranj Arapa“, jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svijetu. Visina od (s antenom) 321 metar, čini ga i drugim najvišim hotelom na svijetu. Ako se pitate gdje se nalazi najviši hotel na svijetu, odgovor je jednostavan, zar ne? Naravno, u Dubaiju. Hotel Rose Tower koji se nalazi u ulici Sheikh Zayed, visok je 333 metra čime je pretekao Burj Al Arab.

Burj Al Arab nalazi se na vještačkom ostrvu udaljenom 280 metara od obale i jedini je hotel na svijetu sa 7 zvjezdica. Hotel ima svega 28 dvostrukih etaža sa ukupno 202 sobe. Standardne sobe u jednom od najluksuznijih hotela na svijetu ne postoje, tako je najmanja soba površine 169 m², a najveći apartman 780 m². Cijene noćenja se kreću od 1.500 $ za najmanje sobe, pa do 28.000 $ za kraljevski apartman.

Jedna od atrakcija hotela je restoran „Al Mahara“ koji se nalazi na dnu hotela i do njega se dolazi iz simulirane podmornice. Restoran okružen akvarijumom prepunim morskih životinja također spada među najelitnije u svijetu

U neposrednoj blizini hotela Burj Al Arab nalazi se Jumeirah Medina, poznatija kao „Mala arapska Venecija“. U ovome kompleksu nalazi se nekoliko hotela, razni restorani i kafići, kao i zatvreni bazar. Sve je povezano kanalom zbog čega podsjeća na Veneciju. Sami stil gradnje je arapski i mediteranski, izgleda kao Egipat i Maroko uz elemente lokalnih arapskih rezidenata.

Upravo sa ove lokacije se po meni pruža najljepši pogled na Burj al Arab. Popijte kaficu u Costa Caffee i uživajte u pogledu.

3. The Palm

Palm Jumeirah je umjetno ostrvo koje je stvorio čovjek. Umjetno ostrvo u obliku palme sa šesnaest simetričnih “listova”, na kojem se nalaze luksuzne vile, hoteli, vodeni park, pravi je dokaz veličine Emirata. Arhipelag Palm Jumeirah, poznati je simbol kako Dubaija tako i Ujedinjenih Arapskih Emirata zajedno s Burj Al Arabom i Burj Khalifom. Moj prijedlog je da na Palmu i lokaciju The Pointe dođete poslijepodne, kada su otvoreni kafići i restorani. Možete uživati u pogledu na luksuzni hotel Atlantis, a od nedavno tu se nalaze i nove najveće fontane na svijetu. Fontana se prostire na 7.327 kvadratnih metara, a 7.500 mlaznica baca vodu čak do 105 metara uvis.

4. Burj Khalifa & Dubai Mall

Veličanstvena Burj Khalifa visoka je nevjerovatnih 828 metara, poređenja radi visoka je otprilike kao dva Empire State Buildinga. I to nije sve! Pored što je najviša građevina na svijetu, Burj Khalifa je i najviša samostojeća struktura, zgrada sa najviše spratova (163), najviše korišteni sprat, najviši vanjski vidikovac, lift koji prelazi najvišu udaljenost, najbrži lift, najviši svjetski bazen (na 76. spratu). Sve je naj, naj!

Gradnja je započela 2004. godine, a šest godina kasnije Burj Khalifa je otvorila svoja vrata. Vidikovac sa kojeg se pruža nevjerovatan pogled na Dubai nalazi se na 124. spratu i do njega se dolazi za samo 1 minutu. Ulaznice možete kupiti preko agencije, ali i online. Cijene variraju od 35 do 40 EUR (cijena za 124. i 125. sprat). Postoji mogućnost još kupovine ulaznica sa ulazom u Aquarium ili još dodatno vidikovac na 148. spratu.

Najveći i najposjećeniji tržni centar na svijetu nalazi se u Dubaiju, pa ako posjetite ovaj grad shopping je još jedna neizostavna stavka. Dubai Mall nalazi se u neposrednoj blizini Burj Khalife i pored butika poznatih svjetskih brendova sadrži i akvarij, klizalište, kina dvorane, hotel, restorane, zabavke parkove i još mnogo toga.

Na svakih 30 minuta, svaki dan od 18 sati ispred Dubai Malla pravi spektakl! Dubai Fontana svakodnevno obavlja nekoliko „predstava“ koje su popraćene muzičkim nizom klasične, ali i savremene arapske i svjetski poznate muzike

5. Dubai Marina

U gradu prepunom nebodera, Dubai Marina se izdvaja po njihovoj koncentraciji na jednom mjestu. Vještački kanal okružen svim tim neboderima izgrađen je uz obalu Perzijskog zaliva dužine 3 kilometra. Dubai Marina je poznata kao mjesto gdje živi veliki broj stranaca, radnika iz zapadnih zemalja. Tako da kada budete šetali Marinom možete vidjeti turiste iz raznih zemalja svijeta, ali i osobe koje joggiraju.

Panorama Marine je prelijepa i danju, ali preporučujem da je obavezno posjetite noću. Bilo da volite ili ne volite sav taj sjaj moderne arhitekture, sigurna sam da će vas Dubai Marina ostaviti bez daha.

6. City Walk

Još jedan moj favorit u Dubaiju je dio koji se zove City Walk. City Walk je otvoreni, dizajnerski inspirisan dio grada u srcu Dubaija sa stotinama ekskluzivnih trgovina, restorana i zabavnih aktivnosti smještenih između 34 niske stambene zgrade, drvoreda i zapanjujuće kolekcije savremenih murala iz ulične umjetnosti.

Ako bude u ovom dijelu, moja preporuka je preslatki roze kafić „Saya Caffee“. Kada vidite unutrašnjost samog kafića i menu sa fantastičnim vrstama za odabir slatkih i slanih jela i pića, opravdano ćete izdvojiti malo više novca za odlazak „na kafu“.

7. Dubai Miracle Garden

Dubai se može pohvaliti najvećim i najljepšim vrtom prirodnog cvijeća na svijetu. Dubai Miracle Garden otvoren je 2013. godine i nalazi se na površini od 72.000 kvadratnih metara sa stazama ukupne dužine od 4 kilometra.

Mickey Mouse, Mini, Emirates avion i mnoge druge figure prekrivene su sa čak 45 miliona cvjetova u cvatu. Cvijeće se održava ponovnom upotrebom otpadnih voda, metodom „kap po kap“ čime se gubice vode svode na minimum. NE moram ni reći da se ovaj park prirodnog cvijeća nalazi u pustinji ?

Dubai Miracle Garden svake sezone mijenja dizajn vrta i to u period od juna do septembra, kada je i zatvoren. Cijena ulaznice iznosi 55 AED.

8. Global Village

Global Village predstavlja multikulturni i multietnički život u Dubaiju. Mjesto za odmor i zabavu uz svakodnevne predstave brojnih izvođača. Nalazi se u blizini oblasti Arabian Ranches na putu za Džebel Ali. Global Village otvoren je u period u oktobra do aprila svake godine. Cijena ulaznice iznosi 15 AED.

9. Dubai Creek Harbour

Iako još uvijek u izgradnji, Dubai Creek Harbour (DCH) je još jedno mjesto koje me oduševilo. Pogotovo ako tražite možda i najljepši zalazak sunca u Dubaiju, vaša lokacija je DCH. Upravo na ovoj lokaciji, nalaziti će se i nova najviša građevina na svijetu, visočija i od Burj Khalife – Dubai Creek Tower.

10. Desert Safari

Niste bili u Dubaiju ako niste doživjeli Desert Safari. Safari je jedna od najuzbudljivijih, najatraktivnijih i najtraženijih atrakcija u ukupnoj turističkoj ponudi u Dubaiju. Imate priliku uživati u vožnji duž pjeskovitih dina, a zatim se opustiti u pustinjskom kampu. Nakon pick up-a ispred hotela, džipovima se stiže do pustinje i prve zaustavne tačke. Ovdje vozači ispuhuju gume zbog vožnje u pustinji. A onda, avantura kreće!

Ako ste bili u Egiptu i na safariju, show nakon vožnje u pustinji je identičan egipatskom. Sve stalo vrijedi doživljanja, adrenalina i najljepšeg zalaska sunca u pustinji.

Dubai je grad koji ćete zavoljeti, koji će vas fascinirati i ostaviti bez daha. Sigurna sam da ćete se tek nakon putovanja u Dubai složiti sa mojom rečenicom: “(…)koliko je još bolji i ljepši od svake fotografije koju ste vidjeli”.

Više informacija i na blogu Nai’s Travel Tips.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content