Vodopad “Blihin skok”

  Vodopad “Blihin skok”

  Rijeka  Bliha   izvire   i teče cijelim tokom na teritoriju općine  Sanski Most i ulijeva se  u rijeku Sanu poslije otprilike  23km  toka. Najpoznatija je po svom  vodopadu koji se zove Blihin skok i visine je 53 m.

  Vodopad Blihe, biser nedirnutog krajolika nalazi se na putu Sanski Most-Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, udaljen svega 14 kilometara od Sanskog Mosta.

   

  Sama lokacija omogućava veoma brz i siguran dolazak. Put je nedavno sagrađen i omogućio je lakši pristup ovom vodopadu, dok ste ranije morali da se vozite po strmom makadamu gdje se niste mogli mimoći ni sa jednim drugim automobilom.

  Do vodopada se mora pješačiti oko 15 minuta, ali i to vrijedi, jer ćete vidjeti vodu koja pada s visine od više od pedeset metara niz grbavu stijenu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost i prirodna je ljepota sa bogatom florom i faunom.

  U ljetnom periodu u ovom parku prirode može uživati u raznim sportskim aktivnostima, kao što je jahanje konja po uređenim stazama, šetnje, planinarenje, alpinizam, streljaštvo i mnoge druge, dok u zimskom periodu možete skijati, sankati se, trčati ili loviti. Također u ugostiteljskom odjektu „Zdenu“ možete da uživate u ukusnoj hrani i izvrsnom okruženju.