Vodopad Blihin skok – najveći dragulj Sanskog Mosta

Vodopad Blihin skok – najveći dragulj Sanskog Mosta

BiH Bucket List Challenge – Izazov #63

Rijeka Bliha izvire i teče cijelim tokom na teritoriju općine Sanski Most i ulijeva se u rijeku Sanu poslije otprilike 23 kilometra toka. Među brojnim prirodnim draguljima ovog područja najpoznatiji je vodopad Blihin skok koji se obrušava s visine od 56 metara, što ga svrstava u red najviših vodopada u Bosni i Hercegovini.

Vodopad Blihin skok

Kako se Bliha obrušava s velike visine u malo jezero praveći svojevrstan skok, ovaj vodopad među mještanima prozvan je   „Blihin skok“. Zaštićen je spomenik prirode.

Nalazi se na putu Sanski Most-Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, u podnožju planine Grmeč, udaljen svega 14 kilometara od Sanskog Mosta.

Sama lokacija omogućava veoma brz i siguran dolazak. Put je sagrađen i omogućio je lakši pristup ovom vodopadu, dok ste ranije morali da se vozite po strmom makadamu gdje se niste mogli mimoći ni sa jednim drugim automobilom.

Do vodopada Blihin skok se mora pješačiti oko 15 minuta, ali i to vrijedi, jer ćete vidjeti vodu koja pada s visine od više od pedeset metara niz grbavu stijenu. Vodopad Blihin skok ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost i prirodna je ljepota sa bogatom florom i faunom.

Vodopad Blihin skok

U ljetnom periodu u ovom parku prirode može uživati u raznim sportskim aktivnostima, kao što je jahanje konja po uređenim stazama, šetnje, planinarenje, alpinizam, streljaštvo i mnoge druge. U zimskom periodu možete skijati, sankati se, trčati ili loviti. Također u ugostiteljskom odjektu „Zdenu“ možete da uživate u ukusnoj hrani i izvrsnom okruženju.

Cvjetna staza

Ljubitelji planinarenja oduševit će se idejom da do vodopada dođu planinarskom stazom koju nazivaju i “Cvjetnom”. Staza je duga petnaestak kilometara i povezuje prostor srednjovjekovnog grada Kamengrada sa vodopadom Blihe i izletištem Jasice. Priroda koja okružuje stazu je očaravajuća, obrasla gustom zelenom šumom kroz koju vijuga rijeka Bliha, lijeva pritoka Sane. Ukoliko želite prošetati ovo stazom, javite se Planinarsko-ekološkom društvu “Kanjon” iz Sanskog Mosta.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SANSKI MOST, GRAD NA DEVET RIJEKA

TVRĐAVA KAMENGRAD KOD SANSKOG MOSTA

HRUSTOVAČKA PEĆINA KOD SANSKOG MOSTA

NAJBOLJA MJESTA ZA SPLAVARENJE U BIH

DABARSKA PEĆINA – NEISTRAŽENI DRAGULJ SANSKOG MOSTA

BOBIJAŠKO OKO – ČUDO KRAJ SANSKOG MOSTA