Vodopad Kravica među 20 najljepših u Evropi

Vodopad Kravica kod Ljubuškog uvršten je među dvadeset najljepših mjesta u Evropi, i to prema poznatom američkom turističkom časopisu “Conde Nast Traveller”.

– Sigurno ste čuli za vodopade iz Nacionalnog parka “Krka” u Hrvatskoj, ovi vodopadi su toliko popularni da je ograničen broj posjetitelja. Ali, na svu sreću, u BiH ima mnogo prelijepih vodopada u kojima također možete uživati. Posjetite smaragdne vodopade koji su skriveni u predivnim zelenim šumama – stoji u opisu na stranici ovog poznatog časopisa.

Laskava titula koju su Njujorčani udijelili Kravici rezultat je prirodnih ljepota i dugogodišnjeg rada na jačanju potencijala ovih vodopada. Milioni turista se svake godine sliju na Kravicu, a očekivano, ljetni mjeseci su najjači.

Visina vodopada je od 26 do 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi koji su ostavili lijepe prirodne tragove.

Dobra gastronomska i ugostiteljska ponuda te pristupačna šetnica ono su što privlači ljude u ovu oazu koja može poslužiti kao dobar osvježivač u vrućim ljetnim danima.

Osim Hercegovine i Kravice, iz časopisa za posjetu preporučuju i druge evropske turističke destinacije poput Istočnih Karpata u Rumuniji, španskog Las Medulasa, Zlatnog Rata na Braču, slovenske rijeke Soče i drugo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content