Voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić – cijene karata

Voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić počinje saobraćati 9. augusta, sedam polazaka dnevno, omogućena vožnja sa mjesečnim kuponima studentima, đacima i penzionerima

Foto: Furaj.ba

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić potpisali su danas Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranja željezničkog putnog saobraćaja na relaciji Pazarić – Željeznička stanica Sarajevo.

Danas je potpisan i Sporazum kojim je omogućeno i studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prevoza na području Kantona Sarajevo važe na ovoj relaciji.

Rezultat današnjeg potpisivanja ugovora bili su raniji razgovori i pregovori, ali i odluka Vlade KS kojom je Ministarstvu saobraćaja KS i Željeznicama FBiH data saglasnost za realizaciju ovog projekta. Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja predviđeno je da ŽFBiH obavljaju usluge prevoza putnika na linijama za koje Vlada Federacije BiH i vlade kantona u FBiH iskažu svoj interes.

“Kada smo počeli sa pregovorima i realizacijom ove ideje, za cilj smo imali rasterećenje prevoza putnika koji se obavlja u tramvajima na relaciji Vijećnica-Ilidža, na kojoj će u narednom periodu krenuti rekonstrukcija tramvajske pruge. Prvobitni plan je bio da voz saobraća do Hadžića, ali smo odlučili da se relacija ipak produži do Pazarića. Nakon svih dogovora koje smo  u proteklom periodu postigli, zadovoljstvo je najaviti da od 9. augusta počinje saobraćati voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić. Ovo je još jedan od dokaza da nastavljamo sa ispunjavanjem mjera koje smo planirali za ovu godinu”, kazao je ministar Šteta.

Direktor Džafić istakao je važnost prevoza putnika željeznicom, ali je i iskazao zahvalnost Vladi KS na ukazanom povjerenju.

“Prevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prevoz (radnici i đaci), bezbjednost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prevoz, i na kraju, nimalo zanemarljivi aspekti ekologija i buka. Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo. Željeznice Federacije BiH će građanima KS ponuditi vrhunsku uslugu prevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika”, kazao je direktor Džafić.

Dodao je i da su Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje ŽFBiH mogu pružiti na području Kantona Sarajevo.

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 06:18 sati, a iz Sarajeva u 07:26 sati. Zadnja vožnja iz pravca Pazarića bit će u 20:00 sati, a iz Sarajeva u 20:51 sati.

“Ova linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prevoza i presjedanja. Uspostavljanjem ove linije, šaljemo poruku građanima da je dobra saradnja sa preduzećima na svim nivoima vlasti od izuzetne važnosti. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Željeznicama FBiH i nastojat ćemo je u narednom periodu i proširiti”, kazao je Šteta.

Cijena karata ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom pravcu za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,20 KM, do Hadžića 2,50 KM i do Pazarića 3 KM. Cijena karata u dvosmjernom pravcu Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,20 KM, dok će za dvosmjerni pravac Željeznička stanica – Blažuj iznositi 3,50 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić karta u dvosmjernom pravcu će iznositi 4,80 KM.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content