Vrijeme je za Unu!

Ne propustite doživjeti magiju prirode i atmosferu velikih manifestacija Nacionalnog parka ”Una”.

.

Nacionalni park ”Una” je poput prirodne legende, odmarališta iz snova. Prirodni dragulj smješten je na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u Bihaću, predstavljajući u ovom dijelu Evrope jedinstvenu prirodnu cjelinu ukrašenu utvrdama, mlinovima i sakralnim objektima.

Nacionalni park ”Una” prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Iako je rijeka Una najveća prirodna vrijednost parka po kojoj je i nazvan, zajedno s druga dva riječna bisera stapa se u neponovljiv spoj raznolikog i očuvanog prirodnog krajolika osebujne ljepote i bogate kulturno-historijske baštine.

Una je najvećim dijelom kaskadna rijeka. Njenoj posebnosti doprinose također sedrene barijere koje stvaraju slapove, riječne otoke, kaskade i bukove. Slapovi različitih oblika i veličina doimaju se privlačnim svakom posjetitelju parka, nadahnjuju umjetnike, a zanimljivi su i naučnicima.

Otvaranjem ljetne sezone NP ”Una” ponovo postaje mjesto atraktivnih sadržaja od kojih su neki, s punim pravom, već odavno poprimili međunarodno obilježje.

  1. Rotary voz

Kada: 30.06.2018.

Putujte smaragdnom dolinom rijeke Une u susret veličanstvenim prizorima, prirodnim ljepotama i mnogim drugim iznenađenjima koja vas očekuju u avanturi internacionalnim turističkim Rotary vozom, koji kreće sa željezničke stanice u Bihaću. Cijena cjelodnevnog aranžmana iznosi 100 KM, odnosno 52 EUR-a.

  1. Una regata 2018.

Kada: od 25. do 28. jula 2018.

Internacionalna turistička manifestacija Una regata izrasla je u nevjerovatnu atrakciju BiH mameći iz godine u godinu sve veći broj posjetilaca. Sport na vodi, muzika, dobra hrana, prijatni domaćini…, samo su neki od razloga zašto je to tako. Kotizacija za učešće iznosi 40 KM, no učesnici koji nemaju namjeru ploviti cijelu regatu mogu birati sljedeće etape: Martin Brod – Štrbački buk (15 KM), Štrbački buk – Bihać (20 KM) i Bihać – Bosanska Krupa (15 KM). Za vrijeme Una regate u Bihaću će 27. jula koncert održati Marija Šerifović, a Hari Mata Hari u Bosanskoj Krupi na završnici regate – 28. jula.

  1. Brdska utrka   

Kada: 23.09.2018.

S prvom Brdskom utrkom Nacionalni park ”Una” iskoračio je u domen atletskih sportskih događaja. Za prvu godinu organizacije ovog takmičenja odlučeno je da se utrka odvija kroz sjevernu zonu parka u dužini od 13,5 kilometara. Takmičari, čije će se vrijeme mjeriti elektronski, trčat će šumskim putem i stazama kroz pretežno šumski krajolik od ulaza br. 1 Gorjevac do najvišeg vodopada u NP ”Una” i na rijeci Uni – Štrbačkog buka. Cijena startnine iznosi 30 KM/16 EUR-a za uplate do 31.07.; 40 KM/21 EUR od 01.08.; za grupne prijave od 10 i više trkača odobrava se popust od 20%. Šesnaest najboljih trkača i trkačica u različitim kategorijama bit će dodijeljene novčane nagrade u rasponu od 50 do 500 KM.


Kontakt:

Nacionalni park ”Una”

Telefon: +387 37 221 528

E-mail: info@nationalpark-una.ba

Adresa: Bosanska 1, 77 000 Bihać

www.nationalpark-una.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content