Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Vrući kesteni za jesenje dane
 Vrući kesteni za jesenje dane
Furaj Planetom Kuhinja

Vrući kesteni za jesenje dane

by Furaj.ba 3 min read

AA

Kesten sadrži mnogo vitamina A i C, kao i većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je također kalijem, kalcijem, željezom i fosforom, koji su izuzetno važni za naš organizam.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka –oraha, badema i lješnaka – razlikuju po nižem udjelu masti i visokom udjelu škroba, te jedini sadrže vitamin C. Odlikuju se posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom.

Kako se najbolje peku kesteni?

Postoji veliki broj recepata na ovu temu, ali se svi slažu da treba  široka, stara, duboka tava, ili tepsija. Kestene treba zarezati s obje strane, oko 1 cm, tamo gdje su najširi.

Pečete li ih u rerni, zarežite ih po malo sa strane kako bi se lakše gulili kasnije. Prije toga stavite ih u lonac hladne vode i zagrijavajte na ringli do tačke ključanja. Kada voda proključa, kestene ćete poredati u tepsiju i peći na 220°C, otprilike 30 do 40 minuta. Da bi vam ih dodatno bilo lakše oguliti, vrelo kestenje izručite u plastičnu kesu i omotajte novinskim papirom da odstoje na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Još ih samo trebate očistiti od ljuske i staviti u zdjelu za posluživanje. Uživajte!

ANTRE

Domaći kesten pire

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kestena
  • 750 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša vode.

Priprema:

Kesten zasjeći i staviti u zamrzivač najmanje dva sata. Zamrznuti kesten potom izvaditi i staviti u prokuhanu vodu, te kuhati oko četiri minute. Nakon toga oguliti kesten i kuhati ga u šerpi s vodom 45 minuta. Prosuti vodu, no ostaviti malo na dnu i napraviti pire. U bakreni lonac staviti šećer i vanilin šećer. Dodati jednu čašu vode i kuhati dok se šećer ne rastopi i dobije smeđkastu boju. Pomiješati pire sa šećerom i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Smjesa ne smije biti previše tvrda. Dok je još vruć, pire sipati u teglice, dobro ih zatvoriti i okrenuti naopako kako bi se sterilizirao.

 

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

1 Jula, 2022
Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

1 Jula, 2022
blog

Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

30 Juna, 2022
Izdvojeno

Novi Divanhanin album proglašen najboljim u Evropi

30 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

Iz Sarajeva je jutros nakon deset godina krenuo voz do

Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

Simboličnim uručenjem ‘zelenog ključa’ direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru

blog

Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

Kad bih vam rekla da sam u maju 2019. gledala

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.