120 godina od rođenja Walta Disneya

Prošlo je 120 godina od rođenja legendarnog Walta Disneya, čije naslijeđe i danas podjednako živi i traje…

Walt Disney u Disneylandu

Snovi koje je počeo snivati mladi Walt prerasli su u kompaniju koja je danas jedna od najvećih medijskih konglomerata u svijetu.

Walt, sin farmera iz Missourija čija je farma propala 1910, stigao je nakon toga u Chicago i počeo studij na Academy of Fine Arts. Dvanaest godina kasnije napravio je svoj prvi animirani film, osnovao vlastiti studio, da bi s njim bankrotirao 1923.

U to vrijeme sve one koji su se ozbiljno željeli baviti filmom putevi su vodili u Hollywood, pa je tako i Walt dospio u taj slavni grad gdje je počeo crtati kratke nijeme filmske storije sa glavnim likom zvanim Mortimer Mouse. Prvih nekoliko nije imalo uspjeha, ali uz promjenu imena u Mickey Mouse i s tonom, te crtan o malom lučkom brodu-tegljaču Willyu ostvarenja Walta Disneya postala su hit.

Prvog Oskara od ukupno 48 dobio je za crtanu bajku “Drveće i cvijeće“. Kasnije snima dugometražne filmove kao Snježana i sedam patuljaka, Pinokio, Fantazija, Bambi i drugi. Nakon drugog svjetskog rata Walt Disney je 1955. godine ostvario još jedan od svojih snova – u Anaheimu u Kaliforniji otvoren je prvi Disneyland. Godine 1954. je počeo producirati i za televiziju šou “Čudesni svijet boja“, a zatim je postao vlasnik ABC kompanije koja je prikazivala njegov show.

Walt Disney umro je 15. decembra 1966. Iza njega ostalo je jedno magično carstvo mašte, zabave, stvaralaštva na radost bezbrojnih generacija, prošlih i budućih.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content